Predsjednički izbori

VELIKA ANKETA Do izbora je još malo više od dva i pol mjeseca. Za koga biste glasovali da su danas?

Portal Novilist.hr

Foto arhiva NL / PIXSELL

Foto arhiva NL / PIXSELL

Do izbora je još više od dva i pol mjeseca i do njih se, uči nas iskustvo, još štošta može dogoditi. Stjepan Mesić je na izborima 2000. došao do Pantovčaka s pozicije potpunog anketnog autsajdera, dok su prije zadnjih izbora ankete procjenjivale kako će Ivo Josipović pobijediti već u prvom krugu



Službenom objavom kandidature aktualne predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, najvjerojatnije je kompletiran popis pretendenata za idućih pet godina na Pantovčaku. Naravno, zasad su još u pitanju tek “potencijalni” kandidati, budući svi još moraju sakupiti po 10 tisuća potpisa i dobiti službenu potvrdu kandidature od strane Državnog izbornog povjerenstva.


Prvi krug izbora će, objavio je sinoć šef predsjedničine kampanje Ivo Anušić, po svemu sudeći biti održan 22. prosinca. Drugi krug, dođe li do njega, u tom bi slučaju bio 5. siječnja, što najmanje zapravo odgovara SDP-ovom kandidatu Zoranu Milanoviću, budući dobar dio takozvane “urbane Hrvatske” u tom terminu odlazi na skijanje. 


No ovaj tajming ipak nije neuobičajen, naprotiv. Izbori 2009. održani su 27. prosinca, a drugi krug dva tjedna kasnije, dok je 2014. godine prvi krug bio 28. prosinca, a drugi 10. siječnja. 




Iako će na izborima, uspiju li sakupiti potpise, sudjelovati nikad veći broj kandidata, većina njih imat će tek poziciju statista. Sva aktualna istraživanja javnog mnijenja govore da će ozbiljniju ulogu igrati tek troje kandidata – Kolinda Grabar Kitarović, Zoran Milanović i Miroslav Škoro.


Predviđanja su da aktualna predsjednica neće doći do pobjede u prvom krugu, dok će se za ulazak u drugi voditi bitka između SDP-ovog Milanovića i desnog Miroslava Škore. Ankete zasad daju prednost Milanoviću, iako su mu šanse, barem prema sadašnjem stanju stvari, prilično male u drugom krugu. Zanimljivo je da Škoro ima manje šanse ući u drugi krug, no u slučaju da ga se dokopa, u direktnom srazu s aktualnom predsjednicom puno bolje kotira od Milanovića.


No do izbora je još više od dva i pol mjeseca i do njih se, uči nas iskustvo, još štošta može dogoditi. Stjepan Mesić je na izborima 2000. došao do Pantovčaka s pozicije potpunog anketnog autsajdera, dok su prije zadnjih izbora ankete procjenjivale kako će Ivo Josipović pobijediti već u prvom krugu. 


U anketi Novog lista pitamo vas za koga biste glasovali da su izbori danas.