Komentari na eventualni povratak

SDP-ovci pozdravljaju povratak Josipovića, ali nadaju se da nije tražio da bude predsjednički kandidat

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

»Kada uđe ili se vrati u SDP ima pravo na ambicije kao i svi drugi članovi, a hoće li te ambicije biti ostvarene ovisi o demokratskim procedurama stranke ili onim drugim procedurama u stranci. Imat će prava kao i svi drugi članovi i bit će javnosti prepoznatljiviji nego neki drugi članovi, rekao je Bauk



ZAGREB Saborski zastupnici SDP-a u četvrtak su komentirali eventualni povratak svojeg bivšeg člana i bivšeg predsjednika Republike Ive Josipovića u stranku, pozdravljajući taj potez, no uz nadu da svoj povratak nije uvjetovao zahtjevom da bude predsjednički kandidat SDP-a.


Arsen Bauk ustvrdio je da Josipović u svojim javnim nastupima i vrijednostima za koje se zalagao tijekom i nakon predsjedničkog mandata nije ni u čemu odstupio od onih vrijednosti koje je zastupao dok je bio član SDP-a. U tom smislu ne vidim zapreke da nam se pridruži ako to želi, kazao je.


Bauk: To nije uvod u njegovu kandidaturu za predsjednika države


No, što se tiče pitanja je li to uvod u njegovu kandidaturu za predsjednika države, odgovor je – nije, poručio je Bauk.




»Kada uđe ili se vrati u SDP ima pravo na ambicije kao i svi drugi članovi, a hoće li te ambicije biti ostvarene ovisi o demokratskim procedurama stranke ili onim drugim procedurama u stranci. Imat će prava kao i svi drugi članovi i bit će javnosti prepoznatljiviji nego neki drugi članovi, rekao je.


Gordan Maras podsjetio je na svoje riječi, kada je čuo da se gasi Josipovićeva stranka, da su im širom otvorena vrata SDP-a. »Svi koji se žele pridružiti i pomoći da budemo bolji su dobrodošli«, kazao je.


Maras nije sudjelovao u razgovorima i ne zna je li se Josipoviću što nudilo ali, tvrdi, SDP i on ne funkcioniraju po tom principu. »To su neki drugi. Idite u stranku gradonačelnika Bandića, u HDZ, možda tamo dobijete odgovor kako se to radi. Mi to ne radimo«, poručio je Maras.


Na pitanje bi li Josipović bio dobar predsjednički kandidat, kazao je da kandidat SDP-a mora biti »onaj tko ima šanse konkurirati lošoj predsjednici koju sada imamo na poziciji«.


Mora nuditi vrlo jasnu i čvrstu politiku, drugačiju od sadašnje koja je puna ispraznosti i trčanja po utakmicama, a iza te politike nije ostalo ništa unatoč pompoznim najavama o najbogatijoj zemlji na svijetu, preseljenju s Pantovčaka i sl.


Maras: Ne vidim boljeg kandidata od Zorana Milanovića


»Naš kandidat treba biti osoba koja ima realnu šansu na tim izborima napraviti dobar rezultat i pobijediti. Pogledajte ankete pa zaključite tko bi to mogao biti«, kazao je Maras dodavši kako trenutno ne vidi boljeg kandidata od Zorana Milanovića, mada on još uvijek ne najavljuje kandidaturu.


»Milanović bi sigurno mogao pobijediti Kolindu Grabar-Kitarović i ja bih volio da on bude kandidat. Apsolutno cijela ljevica treba stati iza jednog kandidata«, smatra Maras.


I Ranko Ostojić podržava Josipovićev povratak u SDP. »Bolje da se Josipović vraća u SDP nego u neku drugu stranu, ali ako je to pod određenim uvjetima, mislim da to nije dobro«, napomenuo je. Nije htio spekulirati može li Josipović ponovno biti SDP-ov kandidat za predsjednika države. Odluku o tome će donijeti Glavni odbor stranke, a nadam da se Josipović ne vraća u SDP radi toga da bi bio kandidat za predsjednika Republike, poručio je Ostojić.


Josipović zadnjih dana u javnim istupima tvrdi da ni u propalim pregovorima s GLAS-om, kao ni predstojećima sa SDP-om, tema nije njegova predsjednička kandidatura.


Pritom ističe da ljevica mora ima zajedničkog kandidata iza kojega će stati sve lijevo-liberalne stranke, a to treba biti onaj tko može pobijediti aktualnu predsjednicu.