HBK delegirao Marijanu Petir

Ljudska prava štitit će jedina zastupnica koja je glasala protiv Zakona o suzbijanju diskriminacije

Ladislav Tomičić

Borba za ljudska prava i Marijana Petir ne mogu u istu rečenicu, jer radi se o osobi koja je pokazala da uopće ne razumije koncept ljudskih prava, koja vrijede za sve, a ne samo za neke ljude, komentira koordinator Zagreb pridea Marko Jurčić



Zastupnicu HSS-a u prošlom mandatu Sabora Marijanu Petir Hrvatska biskupska konferencija predložila je za svoju članicu saborskog Odbora za ljudska prava, a njezino sigurno imenovanje u ovo tijelo izazvalo je nezadovoljstvo u udrugama koje promoviraju prava LGBT osoba. LGBT udruge, naime, upozoravaju na niz izjava HSS-ove političarke koje graniče s homofobijom, a u nekim trenucima, smatraju LGBT aktivisti, idu i preko te granice.


– Treba podsjetiti da je Marijana Petir jedina saborska zastupnica koja je glasala protiv Zakona o suzbijanju diskriminacije, koji je krovni zakon o ljudskim pravima.


Borba za ljudska prava i Marijana Petir ne mogu u istu rečenicu, jer radi se o osobi koja je pokazala da uopće ne razumije koncept ljudskih prava, koja vrijede za sve, a ne samo za neke ljude, komentira koordinator Zagreb pridea Marko Jurčić.




Imenovanje bivše saborske zastupnice HSS-a u Odbor za ljudska prava problematiziran je i na portalu Queer.hr, koji promiče prava LGBT osoba. Marijani Petir tamo zamjeraju izjave poput ovih: »Riječ je o sklonosti, to nije nešto što je urođeno. Ne postoji gen za homoseksualnost.«, »Kao što oni koji vole odlaziti na nudističku plažu ne hodaju goli po gradu jer znaju da to nije primjereno i u skladu s neki uzusima, isto tako kada je riječ o homoseksualnosti potpuno je jasno da je riječ o okolnosti koju pojedinci mogu kontrolirati ako žele.«


Marijana Petir na nezadovoljstvo LGBT udruga kratko odgovara: »Svako ima pravo na svoje mišljenje.«


– Čast mi je što je Hrvatska biskupska konferencija prepoznala da mogu zastupati opće ljudske vrijednosti u njihovo ime. To sam činila u Saboru, ali i u parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, koje je konstituirano upravo kao institucija za zaštitu ljusdkih prava. Kroz cijeli svoj život trudim se poštivati ljude, čak i kad se s njihovim mišljenjem ne slažem, kaže Petir.


Predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava Furio Radin pojašnjava da Katolička crkva ima jedno zagarantirano mjesto vanjskog člana u Odboru te da je Hrvatska biskupska konferencija navela Marijanu Petir kao svoj prijedlog za članicu.


– Marijana Petir je njihova jedina kandidatkinja i ona će vjerojatno biti imenovana u Odbor, rekao je Radin.


Saborski odbor za imenovanja već je donio Prijedlog odluke za imenovanje članova Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, gdje su osim Marijane Petir navedeni i Nura Ismailovski, Ana Mandac te Željko Mraz.