Trodnevni posjet

KOLINDA SUTRA U SARAJEVU ‘Dolazim čista srca i nosim poruku prijateljstva i suradnje’

Irena Frlan Gašparović

Glavna poruka njezinog ovotjednog posjeta BiH je "poruka prijateljstva i suradnje", ističu izvori bliski Pantovčaku, napominjući da onda u takvom odnosu ima prostora i za razgovor o izazovima



Dolaskom u Sarajevo i sastankom s članovima Predsjedništva BiH, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sutra započinje trodnevni posjet Bosni i Hercegovini tijekom kojeg će, osim glavnog grada, posjetiti i Srednju Bosnu te Bosansku Posavinu. 


Glavna poruka njezinog ovotjednog posjeta BiH je “poruka prijateljstva i suradnje”, ističu izvori bliski Pantovčaku, napominjući da onda u takvom odnosu ima prostora i za razgovor o izazovima.


Naglašavaju i da predsjednica dolazi “čista srca” kako bi poduprla europski put BiH i gospodarsku i svaku drugu suradnju dviju država, dodajući i da je interes i želja Hrvatske “uspjeh BiH i sva tri naroda”, da BiH bude stabilna država u kojoj Hrvati imaju sva prava koja su im osigurana Daytonskim sporazumom. Za drugačija tumačenja predsjedničina puta u BiH, tvrdi se neslužbeno, “nema mjesta”. 




Osim s članovima Predsjedništva BiH, Kolinda Grabar-Kitarović u Sarajevu će se, među ostalim, sastati i s predsjednikom Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, kardinalom Vinkom Puljićem te s Majkama Srebrenice. Nakon Sarajeva, posjetit će i Novu Bilu, Vitez, Žepče, Tuzlu, Orašje, Derventu.