Izmjena Zakona o elektroničkim medijima

I neprofitni portali moći će dobiti novac iz Fonda za poticanje pluralizma

Siniša Pavić

Milan F. Živković iz Ministarstva kulture kazao je kako se ne proširuje krug aspiranata na sredstva u nedogled, rekao kako nekih medijskih formi i važnih tema ne bi ni bilo bez neprofitnih medija, istaknuo kako je i novinarka Ivana Lekšić objavom saznanja o tome kako se nelegalno koriste sredstva Fonda pokazala potrebu za temeljitim redizajnom raspodjele.



ZAGREB Koliko god bila plemenita namjera i čvrsta nakana Ministarstva kulture da Izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim medijima omogući da za sredstva Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija mogu aplicirati i nakladnici internetskih portala i to za početak neprofitnih, danas održana konferencija pokazala je da je još nejasnoća i nezadovoljstva prije svega u onih koji su do sada dijelili sredstva Fonda (nešto više od 30 milijuna kuna), ali i u onih koje ni izmjene ne dovode u priliku da budu među aplikantima samo zato što su portale osnovali kao trgovačka društva, a ne kao neprofitne udruge. 


Milan F. Živković iz Ministarstva kulture istaknuo je kako je cilj poticanje pluralizma, a teško je, kako reče, govoriti o pluralizmu ako govorimo samo o jednom, nepromjenjenom sklopu medija i njihovih vlasnika.


Kazao je i kako se ne proširuje krug aspiranata na sredstva u nedogled, rekao kako nekih medijskih formi i važnih tema ne bi ni bilo bez neprofitnih medija, istaknuo kako je i novinarka Ivana Lekšić objavom saznanja o tome kako se nelegalno koriste sredstva Fonda pokazala potrebu za temeljitim redizajnom raspodjele.




Zrinjka Peruško s Fakulteta političkih znanosti, kazala je kako zapravo ne znamo koliki je utjecaj dosadašnjeg modela financiranja komercijalnih medija javnim sredstvima a ne bi li proizvodili javni sadržaj.


– Oko 30 posto lokalnih medija preživljava i uopće postoji samo zbog sredstava Fonda. Da li je to nešto što je u interesu hrvatske medijske strategije – pita se Peruško.


Žestoko protiv predloženog zakonskog rješenja je Denis Mikolić iz Nacionalne udruge televizija. Kako reče, pravila se ne minjenjaju na pola utakmice, a regionalni radijski i tv nakladnici svoje su koncesije dobili računajući i na sredstva Fonda.


On i Željko Matanić iz Hrvatske udruge radija i novina predlažu da iz Fonda 48,5 posto srsedstava ide put televizijskih nakladnika, isto toliko radijskim postajama i tri posto elektroničkim publikacijama. Bio bi to, kako rekoše, još jedan milijun uz tri mijuna koliko ih je Ministarstvo kuture već odredilo odvojiti za ovu svrhu. 


Čula se i ideja da se jednostavno HRT-u uzme još jedan posto od pristojbe, makar HRT i ovako puni Fond, no kako reče Živković, to trenutno nije moguće.


Sredstava ima kad bi izvršna vlast uvela reda u agencijama koje troše milijune, kazao je Branko Vukšić, predsjednik saborskog Odbora za informiranje. Žestoko je reagirao predsjednik Vijeća ze elektroničke medije Zdenko Ljevak kazavši Vukšiću da njegov istup samo pokazuje da je nekompetentan za saborsku funkciju koju obavlja.


Alemka Lisinski, T-portal, je pak istaknula kako samo sinergija profitnih i neprofitnih medija može proizvesti korist za javni interes. Pritom je ukazala na, kako reče, ideoligiziranost definicije od koje zakonodavac polazi, onu da neprofitni sektor zastupa javni interes, a komercijalni ne. 


Mladen Bartolčić s portala Moderna vremena Info na koncu je predložio da se prijedlog povuče iz saborske procedure, da se otvori nova javna rsaprava i napiše novi prijedlog izmjena i dopuna.


 Ovakav je neprihvatljiv. Koliko, ilustrirao je činjenicom da omogućava i Zdravku Mamiću koji je na čelu udruge da poželi sportski portal i dobije sredstva, a da to ne mogu svi portali osnovani kao trgovačka društva pa bili oni iz kulture, znanosti i obrazovanja.