Ništa bez energetskog certifikata

Agencije za nekretnine u panici, zbog prijetećih kazni ostat će bez posla

Bojana Mrvoš Pavić

Oglašavanje prodaje uz energetski certifikat zgrade već je obavezno, ali bez kazni, koje će sada iznositi od 5.000 do čak 30.000 kuna



ZAGREB U saborsku je proceduru iz Vlade otišao Konačni prijedlog Zakona o gradnji koji će, upozoravaju agencije za posredovanje nekretninama, u potpunosti zaustaviti oglašavanje nekretnina i njihovu kupoprodaju, oštetiti oglašivače, agencije, građane, na kraju i samu državu.


Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja u novi je zakon, naime, iz postojećeg Zakona o učinkovitom korištenju energije u neposrednoj potrošnji prebacilo odredbe koje se tiču energetskog certificiranja zgrada, obaveznog prilikom svih kupoprodaja nekretnina od 1. srpnja, po prvi put dodavši, međutim, i kazne za oglašavanje nekretnina za prodaju koje certifikat nemaju. I do sada je oglašavanje sa navođenjem energetskog razreda zgrade bilo obavezno, ali bez pratećih kazni, koje će sada iznositi od 5.000 do čak 30.000 kuna.


Novac iz predujma


Od 1. siječnja iduće godine, kad bi Zakon o gradnji trebao krenuti u primjenu, svi koji oglašavaju prodaju nekretnine bez navođenja njenog energetskog razreda, utvrđenog nakon pregleda zgrade i definiranog energetskim certifikatom, plaćat će visoke kazne – vlasnika zgrade, odnosno stana/kuće – pravnu osobu, koja u oglasu ne navede energetski razred, kaznit će se novčanom kaznom od  15.000 do 30.000 kuna, vlasnika zgrade/stana – fizičku osobu  s 5.000 do 10.000 kuna, a agenciju za posredovanje s 15.000 do 30.000 kuna, odnosno s 5.000 do 10.000 kuna ovlaštenog posrednika – fizičku osobu u toj agenciji. Kako većina prodavatelja, napominju posrednici, novac za certificiranje stana ili kuće, a riječ je o nekoliko tisuća kuna, ima tek kad nađe kupca, pa certificiranje naruči i plati tek kad kupac »kapari« stan, u oglasnicima se više neće imati što oglašavati. Oni koji nađu kupca, certifikat plate uglavnom s novcem dobivenim iz predujma, no dati nekoliko tisuća kuna, koje nemaju, da bi prodaju uopće mogli oglasiti, većini prodavatelja je jako problematično.




Prema riječima Davorke Budimir Turković iz riječke agencije Md biro, ujedno predsjednice strukovne skupine poslovanja nekretninama Primorsko-goranske županije, certifikat nema 95 posto nekretnina u Hrvatskoj, jer vlasnici nemaju novca da ga plate.


Broj kupoprodaja je, kaže Turković, od početka krize pao za 75 posto, kupaca nema i prodaje samo onaj tko mora – jer ima kredit u »švicarcima«, ili bilo koji drugi koji više ne može plaćati, jer je ostao bez posla, ili mu je plaća smanjena, jer ne može plaćati režije, ili iz nekog, još goreg razloga.


Čekaju pojeftinjenje


»Zadnja nada za spas, za izlazak iz dužničkog ropstva, takvima je da pokušaju prodati stan. Naglašavam »pokušaju«, jer jako mali dio njih u tome i uspijeva. Nitko danas ne želi kupovati, jer oni koji novac imaju čekaju da cijene još padnu, budući da se krizi ne nazire kraj. Ostali se ne usude kupiti jer ne znaju što će biti sutra. Donošenjem ovakvog zakona, međutim, ni pokušaj prodaje više neće biti moguć, jer će oglašavanje skupo koštati, a s vrlo neizvjesnim ishodom.


Ja i moje kolege podržavamo energetsko certificiranje, promoviramo ga i educiramo naše klijente o njegovoj potrebi i važnosti, slažemo se s tim da ga prodavatelj mora pribaviti prije kupoprodaje, slažemo se da se treba isticati u oglasima, ali naglašavamo da većina naših prodavatelja, dok ne nađu kupca, nemaju novac za izradu certifikata. I zbog toga ih ne treba kažnjavati, kao ni nas«, napominje Budumir Turković, zaključujući kako će ona, kao i mnogi drugi agenti, morati svoje agencije zatvoriti, osim ako ne žele raditi suprotno zakonu. U registru posrednika koji se vodi pri HGK upisano je 1.206 ovlaštenih posrednika u prometu nekretnina, i 1.911 agenata. Usvajanjem ovakvog zakona, zaključuje Budimir Turković, većina će ostati bez posla.