Spajalica riječkog MMSU-a

Velascov mural u Ulici Franje Račkoga posvećen riječkim radnicima privukao veliku pažnju

P. N.

Foto Tanja KANAZIR

Foto Tanja KANAZIR

Portret je inspiriran Rijekom i njenim industrijskim naslijeđem, a nastao je po jednom od stanovnika Rijeke kojeg je umjetnik susreo istražujući grad u potrazi za inspiracijom



“Explorare necesse est”, odnosno “Istraživanje je neophodno” naziv je murala koji na zgradi u Ulici Franje Račkoga naslikao španjolski ulični umjetnik Sebas Velasco u sklopu projekta “Spajalica” što ga već četvrtu godinu za redom organizira MMSU Rijeka.


Portret je inspiriran Rijekom i njenim industrijskim naslijeđem, a nastao je po jednom od stanovnika Rijeke kojeg je umjetnik susreo istražujući grad u potrazi za inspiracijom.


“Prije svakog novog rada želim se pobliže upoznati s lokalitetom gdje crtam i ljudima koji ovdje žive. Tako sam istražujući Rijeku dan prije početka crtanja slučajno susreo ovog čovjeka na njegovom radnom mjestu i započeli smo zanimljiv razgovor o glazbi, knjigama i umjetnosti. Tijekom razgovora spomenuo je važnost istraživanja i upoznavanja novih stvari. Upravo ta rečenica održava osnovnu misao projekta, a postala je bitnom za mene i kada mi je spomenuo kako originalno potječe iz Bosne. Kako je osnovna ideja projekta staviti različitosti u prvi plan, odlučio sam napraviti portret ovog čovjeka kao svojevrstan hommage riječkim radnicima koji su doselili ovamo iz cijele regije”, izjavio je Velasco koji je u Rijeku stigao nakon što je boravio u Italiji i Ukrajini također zbog svojih umjetničkih misija.




Mural privlači pažnju prolaznika, ali i medija koji se bave subkulturom i uličnom umjetnošću. Mnogi su stoga izvijestili o Velascovom mural u Rijeci.


Program Spajalica/Copula, Art projects in public space, (MMSU Rijeka u javnom prostoru) nastavlja se na aktualne kulturne prakse vezane uz reaktiviranje javnog i urbanog prostora uz dodatne naglaske na (ne)snalaženju čovjeka u socijalno-ekonomskom kretanju kapitala, hrvanju s brzim promjenama, izmicanju javnog prostora i slobodnog vremena.


Ove se godine projekt vremenski pomaknuo u ljetne mjesece, a pomaknuo se i prostorno od budućeg susjedstva Muzeja u kompleksu bivše tvornice Rikard Bencic pa sve do Rječine i njezinih nevidljivih zona, urbanih prostora na izdisaju. Lokacije se vezuju uz programske linije Rijeka 2020 – Port of Diversity: Sweet & Salt / Slatko i Slano i Kitchen – Centar za kreativne migracije.


Umjetničke intervencije tematski se dotiču tri okosnice koncepta Rijeka 2020: voda, rad i migracije, a na repertoaru su performansi, murali, intervencije i jedan koncert iznenađenja kojim će se zatvoriti ovogodišnja Spajalica krajem rujna ove godine.


Umjetničke intervencije pojavljivat će se potiho, bez prethodne najave, zadržavajući osnovnu ideju neposredne komunikacije s prostorom i zajednicom.


MMSU Rijeka se zahvaljuje stanarima zgrade u Ulici Franje Račkog 6, B.B., Saši Bogojevu, Dorianu Celceru, Orhanu Saliju, Nemo pubu, Metisu, Rijeka prometu, Naturelu – sportska prehrana, Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Rijeke, Konzervatorskom odjelu u Rijeci, KOMBINAT-u, te Gradu Rijeci i Ministarstvu kulture Republike Hrvatske na podršci.


foto Tanja Kanazir


foto Tanja Kanazir



foto Tanja Kanazir


foto Tanja Kanazir