Kup EHF

Slavlje u Creteilu: Zamećani nadigrali papirnatog favorita

Igor Duvnjak

Arhiva NL

Arhiva NL

Razigrana momčad trenera Marina Miškovića je poslije  četrnaest izjednačenja potpuno nadigrala Francuze,  pobjedničkom pjesmom proslavila je  trijumf  



Razdragani rukometaši »Zameta« su slavljenički, uzdignutih ruku, napustili teren u Creteiloeu, gdje su nadigrali papirnatog favorita u prvoj utakmici pretkola Kupa EHF-a. Razigrana momčad trenera Marina Miškovića je poslije četrnaest izjednačenja totalno nadigrala Francuze, pobjedničkim plesom i pjesmom proslavila trijumf i slušala pljesak objektivnih domaćih navijača. Još dugo poslije igre čula se pjesma razdraganih igrača.



Creteil – Zamet 29:32


Prvi susret prvog pretkola Kupa EHF-a: Creteil – Zamet 29:32 (15:15). Dvorana u Creteilu. Gledatelja 800. Suci Freitas, Carvalho (Portugal). CRETEIL: Šunjić, Descat 6, Malinović 4, Toromanović 7 (1), Pintor 1, Sissoko 1, A. Ferrandier, Robin, Minne, Soyez, Csepreghi 3, Cardinal 1, Mokrani 1, L. Ferrandier 4, Alvarez 1, Petiot. ZAMET: Đurica, Hrvatin 3, Martinović, Tubić, Uzelac 1, T. Lučin, Stipčić, Stojanović 4, Glavaš 8 (4), F. Lučin 1, Golik 2, Kružić 8, Pešić, Valković 3, Miličević 2, Majić.Isključenja: Creteil 6, Zamet 8 minuta. Sedmerci: Creteil 2 (1), Zamet 4 (4).


David Miličević, kojeg su na jutarnjem treningu stegla leđa, ipak je počeo utakmicu s lijevog vanjskog napadajući francusku zonu »3-2-1« pred Matom Šunjićem. Također je zauzeo i središnje mjesto u riječkoj obrani »6-0« ispred vratara Marina Đurice. Pojačanje, povratnik među Zamećane, ljevoruki Marin Kružić, odlično je otvorio utakmicu, u tri navrata je u prvih devet minuta ostvarivao izjednačenje za goste. Uz to je uskoro asistirao kapetanu Milanu Uzelcu u polukontri za drugu minimalnu zametsku prednost, u otvaranju utakmice (5:4).


Budni Đurica




U brzoj igri, protkanoj tehničkim greškama, gosti su skupo platili dva takva uzastopna propusta te je »Creteil« ostvario prvu prednost od tri gola razlike, 9:6, sredinom prvog poluvremena. Gostujuća klupa je reagirala »time outom« i uvođenjem Tina Lučina poslije čega su Mateo Hrvatin i neizbježni Kružić vratili zaostatak na minimum, a uskoro je Filip Glavaš izborio već sedmo izjednačenje – 10:10. Ukupno ih je bilo 12 u prvom dijelu, posljednje iznenadnim pogotkom iz prekida pivota Jadranka Stojanovića, trostrukog strijelca bez promašaja. Borbene goste je u utrci održavao zapaženi napadački učinak te sedam obrana do odmora vrlo budnog Đurice.



Uspjeh za pamćenje


Marin Đurica, raspoloženi golman Zamećana: Pobjeda kao kuća, velika kao Eiffelov toranj. Nitko ovo nije očekivao, poremetili smo planove favoritima. Dokazali smo da smo dobra ekipa, dobro vođena, ovo nam je sjajan uvod u sezonu i najbolji poziv navijačima za riječki revanš.Filip Glavaš, strijelac sedam golova: Strašan rezultat, velika utakmica, naša pobjeda za pamćenje. Porazili smo »Creitela« na njegovom terenu, a riječ je o suparniku koji se nadmeće ravnopravno s Karabatićem i ostalim svjetskim zvijezdama Francuske.Mateo Hrvatin, strijelac četiri gola: Sjajno smo se držali u prvom poluvremenu, a onda smo još pojačali u nastavku, pogotovo u obrani. Igrali smo odlično i nadigrali velikog suparnika. Ovo je jako dobar rezultat na početku sezone, jedva čekamo uzvrat u Rijeci i pune tribine dvorane na Zametu.Milan Uzelac, kapetan »Zameta«: Presretan sam. Čestitke svim našim igračima, dečki su odigrali zbilja sjajno, bili smo uz to taktički jako dobri. Ovo je velika, neočekivana pobjeda, odličan poticaj na početku zahtjevne sezone.


Kada je riječki golman ostvario devetu obranu, Miličević je izborio isključenje i onda asistirao Hrvatinu za vodeći gol Zamećana, 18:17 u 37. minuti, poslije čega je Kružić svojim već šestim golom, bez promašene lopte, udvostručio razliku. Riječani su u tom razdoblju igrali »ševu« u napadu, nakon dviju trećina igre Raul Valković je »iz koraka« donio najveću prednost, 22:19. Francuska klupa je uskoro reagirala pozivanjem minute odmora kada je do kraja utakmice bilo nešto manje od dvadeset minuta.


Ekshibicija


Ni to im nije pomoglo, nezaustavljivi Kružić je u 43. minuti zakucao za 24:20. Bilo je vremena i za ekshibicije, uskoro je viđen Valkovićev gol iz »zepelina«. Momčad »Creteilea« je djelovala sve nervoznije, na drugoj strani hladnokrvni Glavaš je svojim sedmim golom u 49. minuti poslije još jedne obrane Đurice povećao na 28:23. U 50. minuti riječkim golman je imao već 15 obrana, uključujući sedmerac Toromanovića. Domaćinu je vrijeme sve više istjecalo. Igrali su tada agresivnu zonu »5-1«, ali ni to im nije pomagalo. U 58. minuti Sissoko je dao nadu »Creteileu«, smanjio na 30:28, ali kada mu je odmah odgovorio Kružić riječko slavlje u pariškom predgrađu je već moglo početi.


Uzvratna utakmica na Zametu se igra 10. rujna, igra iz Pariza je najbolja pozivnica riječkim rukometnim navijačima za taj susret.