Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
26. siječnja 2020.
Informatička sigurnost

Lažne verzije popularne aplikacije za uređivanje fotografija Prisma otkrivene na Google Playu

Lažne verzije popularne aplikacije za uređivanje fotografija Prisma otkrivene na Google Playu
Lažne verzije popularne aplikacije za uređivanje fotografija Prisma otkrivene na Google Playu
Autor:
Objavljeno: 3. kolovoz 2016. u 17:28 2016-08-03T17:28:00+02:00

Prisma je jedinstveni alat za uređivanje fotografija kojeg je izradila kompanija Prisma Labs, Inc. Nakon što je alat oduševio korisnike servisa iTunes, korisnici Androida su s nestrpljenjem čekali svoju verziju

Stručnjaci vodećeg svjetskog proizvođača antivirusnih rješenja su otkrili lažne verzije popularne aplikacije za uređivanje fotografija Prisma na Google Play servisu. Među lažnim aplikacijama se nalaze i opasni Trojan virusi.

Prije izlaska Android verzije aplikacije Prisma, popularnog programa za uređivanje fotografija, Google Play Store servis su preplavile lažne Prisma aplikacije među kojima se nalazi nekoliko opasnih Trojan virusa. Prije nego što su uklonjene na zahtjev ESET-a, lažne Prisma aplikacije su skinute više od 1,5 milijuna puta.

Prisma je jedinstveni alat za uređivanje fotografija kojeg je izradila kompanija Prisma Labs, Inc. Nakon što je alat oduševio korisnike servisa iTunes, korisnici Androida su s nestrpljenjem čekali svoju verziju. “Većina lažnih Prisma aplikacija pronađenih na servisu Google Play uopće nije posjedovala funkciju uređivanja fotografija; umjesto toga, one su samo prikazivale oglase, upozorenja ili lažne ankete, navodeći korisnike da upišu svoje osobne podatke ili da se pretplate na lažne i skupe SMS usluge,” izjavio je Lukaš Štefanko, istraživač malwarea u ESET-u.

Najopasnije lažne verzije Prisma aplikacije pronađene na Google Play servisu sadrže Trojan Downloader kodove koje je ESET identificirao kao Android/TrojanDownloader.Agent.GY. Ovi kodovi šalju podatke o mobilnom uređaju prevarenog korisnika na matični server, preuzimaju dodatne module i izvršavaju ih.

“S obzirom na popularnost aplikacije među vlasnicima iOS uređaja, bilo je očigledno da će korisnici Androida s nestrpljenjem očekivati izlazak Prisme na njihovoj platformi. Takve situacije često privlače zlonamjernike koji izbacuju lažne aplikacije – kopije ili razne izvedenice, od uputa za korištenje do prečica – na Google Play servisu kako bi zloupotrijebili val uzbuđenja,” upozorava Lukaš Štefanko.

Preporuke ESET-ovih stručnjaka
Pratite najosnovnija pravila za “higijenu” Android aplikacija:
- Preuzimajte aplikacije isključivo s provjerenih izvora
- Pročitajte korisničke osvrte i posvetite pažnju negativnim komentarima (imajte na umu da pozitivni komentari mogu biti naručeni)
- Pročitajte uvjete korištenja aplikacije, obratite pažnju na ovlasti koje dodjeljujete aplikaciji
- Koristite kvalitetno sigurnosno rješenje za mobilne uređaje
Ukoliko se o Vašoj traženoj aplikaciji govori u javnosti, imajte na umu sljedeće:
- Vjerojatno će se pored originala pojaviti i kopije aplikacije, pa budite oprezniji nego inače
- Temeljito provjerite naziv aplikacije i proizvođača – nije dovoljno da tek nalikuju traženim nazivima, već im moraju točno odgovarati.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu