Napetost

VRIJE NA KOSOVU Čuju se pucnji i sirene za uzbunu, specijalci uhitili četvoricu Srba

Hina

Reuters

Reuters

Kosovski premijer Ramush Haradinaj izjavio je da jutrošnja akcija policije »nema veze s razvojem političkih događaja« poslije odluke Prištine da poveća uvozne pristojbe na robu iz Srbije za 100 posto



Pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije (ROSU) uhitili su rano ujutro u petak u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice četvoricu Srba, a čuli su se i pucnji i sirene za uzbunu, objavili su mediji.


Akciju ROSU-a je potvrdio glasnogovornik kosovske policije Daut Hoxhaj, navodeći da je policija po nalogu nadležnog suda u raciji na četiri lokacije uhitila četiri osobe u okviru istrage ubojstva srpskog političara Olivera Ivanovića.


Kosovski premijer Ramush Haradinaj izjavio je da jutrošnja akcija policije »nema veze s razvojem političkih događaja« poslije odluke Prištine da poveća uvozne pristojbe na robu iz Srbije za 100 posto.




U povodu ove akcije, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić sazvao je izvanredne sastanke s dužnosnicima Vojske i MUP -a Srbije, a najavljeni su i njegovi sastanci s veleposlanicima Kine i Rusije, objavila je Radio-televizija Srbije, navodeći da izvanredno zasjeda i srbijanska vlada.


U sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice održan je sastanak kriznog stožera predstavnika četiri srpske općine na sjeveru Kosova, a situaciju u sjevernom dijelu grada poslije jutrošnje akcije je »mirna, ali napeta«, prenose kosovski mediji na srpskom jeziku.


Zbog uvođenja pristojbi od 100 posto na robu iz Srbije kosovski Srbi organizirat će danas u podne mirne jednosatne prosvjede širom Kosova.


Europska unija zatražila je od kosovskih vlasti da povuku odluku o povećanju pristojbi jer se njome krši Sporazum o stabiliziranju i pridruživanju (SSP) sa EU i regionalni trgovinski sporazum CEFTA.


Beograd je poručio da neće uvoditi protumjere, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na jučerašnjem je sastanku u Beogradu zatražio od sunarodnjaka na Kosovu da izbjegavaju provokacije i reagiraju mirno i suzdržano.