Veliki interes

Za spektakularno otvaranje EPK u Rijeci neće biti slobodnih soba za sve goste

Alenka Juričić Bukarica

Foto V. KARUZA

Foto V. KARUZA

Prema informacijama turističkih djelatnika, već za samo otvaranje u Rijeci će biti teško naći slobodnu sobu, a kako kažu neki iznajmljivači, apartmane pune već sada za ljeto. Petar Škarpa, direktor TZ-a Rijeke, kaže kako imaju upite brojnih turističkih agencija o programima, kamo smjestiti autobus...



RIJEKA – Tek desetak dana dijeli nas od 1. veljače i otvorenja Europske prijestolnice kulture (EPK), projekta koji Rijeku definitivno stavlja u fokus turista iz svih krajeva Europe pa i svijeta.


Prema informacijama s terena, već za samo otvorenje u Rijeci će biti teško naći slobodnu sobu, a kako kažu neki iznajmljivači, apartmane pune već sada za ljeto.


Petar Škarpa, direktor Turističke zajednice grada Rijeke, kazao nam je kako u riječkom TZ-u svakodnevno imaju upite brojnih turističkih agencija o programima, kamo smjestiti autobus i slično.


Crveni booking.com




– Svakodnevno se traže brojne informacije vezane za EPK. Interes je ne samo za predstojeće otvorenje, već i za čitavu godinu tako da, prema interesu koji vidimo i sami svakodnevno, cijela godina bi trebala biti dobra.


A što se tiče samog vikenda otvorenja EPK, kao i vikenda Međunarodne karnevalske povorke, mislim da će u gradu biti vrlo teško naći slobodnu sobu, kazao je direktor TZ-a Rijeke te dodao kako većina upita dolazi iz Italije i Slovenije, dakle iz susjednih zemalja.


Inače, Slovencima je sigurno zanimljivo i to što na raspolaganju imaju i novu liniju vlakom iz Ljubljane i to svakodnevno, tako da će vrlo jednostavno, za tri sata vožnje moći posjetiti i samo otvaranje, kao i neki od brojnih programa koji su na rasporedu tijekom čitave godine.


Prema booking.comu mjesta još nešto ima, tako da se soba za noć sa subote na nedjelju 1. na 2. veljače još uvijek nađe, iako se u ponudi dobar dio smještaja zacrvenio, dakle, popunjen je.



U riječkim turističkim agencijama više su puta ukazivali na potrebu veće informiranosti i sinergije kako bi se moglo dobro pripremiti pakete i aranžmane s obzirom da je EPK velik mamac za dolazak turista. Ana Predovan Brkarić, vlasnica agencije Travelana, kazala je kako za vikend otvorenja pod upitnikom imaju nešto autobusnih dolazaka, dok se više gostiju odlučuje na individualne dolaske sa smještajem u Opatiji.– Očekujem da bismo za otvorenje mogli realizirati i koju grupu. U pravilu se radi o aranžmanima od tri ili četiri dana koji uključuju posjet Sloveniji i Rijeci »u paketu« ili Zagrebu i Rijeci. S time da je tu malo teže »prodati« Rijeku, s obzirom da tko god dođe u Zagreb, želi na izlet na Plitvice. Međutim, vjerujem da će biti i tih gostiju, a interesa koliko čujem ima i na mađarskom tržištu. Mađari su skloni doći svojim automobilom, s obzirom na relativno malu udaljenost i povezanost autocestom, najavila je Predovan Brkarić. Mjesta, dakle, još ima, ali s obzirom da veliko otvorenje EPK tek što nije, valja požuriti i na vrijeme rezervirati smještaj.


Dio sudionika otvorenja, kao i posjetitelja, bit će smješten i u Opatiji.


Ivan Sarajlić, izvršni koordinator marketinga Amadria Park hotela, kazao je kako će dio zbivanja biti tijekom godine ponuđen gostim u obliku paketa.


– Podržali smo projekt EPK 2020. kao sponzor i zaista se veselimo početku planiranih programa za koje očekujemo da će tijekom cijele godine privući velik broj gostiju i u Rijeku, ali i Opatiju.


Najveće i najatraktivnije programe i događanja ponudit ćemo i našim gostima u sklopu smještajnih paketa, a neka od najavljenih kongresnih događanja u okviru EPK održavaju se i u našim hotelima, kazao je Sarajlić.


Dolasci na karneval


U riječkim Jadran hotelima će, pak, za otvorenje EPK biti smješten velik dio sudionika i gostiju. Damir Balenović, direktor prodaje i marketinga Jadran hotela, kazao nam je kako su njihovi hoteli za otvorenje EPK puni.


Gosti i sudionici u pravilu dolaze već 30. i 31. siječnja. Što se tiče samog EPK, u Jadran hotelima doznajemo kako su ove godine uspjeli dobiti neke njemačke touroperatore koji su Rijeku uključili u ponudu upravo radi EPK.


– Kroz godinu očekujemo tako organizirane grupe iz Njemačke koje dolaze u Rijeku upravo vezano za EPK. Drago nam je da su nas u ponudu uključili neki touroperatori koji do sada nisu posjećivali našu destinaciju. A sigurno je i da će dio sadržaja koji se uređuju za EPK ostati u Rijeci mamac za goste i nakon ove godine, kazao je Balenović.


Što se tiče veljače, za vikend Međunarodne karnevalske povorke u Continentalu i Neboderu imaju, primjerice, potvrđene dvije grupe gostiju iz Mađarske, dok se u Jadranu održava liječnički kongres.


Za taj vikend su dobro popunjeni već sad, no za ostatak mjeseca mjesta još ima dovoljno pa tko želi na neko od događanja, može bez problema bukirati. Za očekivati je da će i veljaču obilježiti kasne rezervacije, dan ili dva prije samog dolaska.


Dodajmo i da je Rijeka s EPK ovih dana dosta zastupljena u njemačkim medijima te kako je bilo mnogo interesa njemačkih gostiju na sajmu u Stuttgartu gdje je veliko predstavljanje kvarnerske ponude obavila Turistička tajednica Kvarnera s lokalnim TZ-ima i turističkim gospodarstvom.


Kako se čulo na sajmu, Nijemci su vrlo dobro upućeni u činjenicu da je Rijeka EPK pa mnogi planiraju ovu destinaciju uklučiti u svoj, u pravilu, ljetni godišnji odmor.