(Ne)popunjenost restorana

‘Stol više ipak nitko ne traži’: Riječki ugostitelji tvrde da je prošla sezona svakako bila bolja

Marta Ban

Ugostiteljski objekti u središtu grada najčešće su popunjeni tijekom marendi, a za stol tada sjedaju Riječani u povratku s place ili pokoji turist kojeg privuče domaći ugođaj i domaća atmosfera



RIJEKA Popunjenost riječkih restorana ovih dana indikativan je pokazatelj da turistička sezona ne ostvaruje rezultate na koje smo navikli. Procjene ugostitelja u užem centru grada ističu pad prometa koji se kreće između 20 i 40 posto naspram prijašnjih godina, a u praksi to znači da posla ima, no ne traži se stol više. Štoviše, tek je u zadnjim danima srpnja nekoliko restorana popunilo svoje kapacitete, a riječ je uglavnom o pizzerijama, street food restoranima ili bistroima s domaćim specijalitetima koji najveću posjećenost imaju tijekom marendi.


Domaća receptura


U principu se radi o ugostiteljskim objektima pristupačnijih cijena, dok oni čija je ponuda probranija i skuplja, imaju nešto manji broj gostiju. Ipak, svi ugostitelji redom ističu da koliko god posla imali, katkad i bez pauze za predah, lani je situacija bila osjetno življa. Potvrdili su nam to i u bistrou Mornar čije marende uvijek dobro prolaze, kako među lokalnim stanovništvom koje nakon place voli s vremena na vrijeme pojesti ručak spremljen kao kod kuće, tako i među strancima koje privuče domaći ugođaj i živahna atmosfera. U vrijeme večere porazgovarali smo nakratko s nekadašnjom vlasnicom Sofijom Stolnik koja je Mornar prepustila kćeri Ivani, a ondje se našla da pomogne konobarima jer je promet tog dana bio veći nego prijašnjih dana ove sezone.

– Ovdje je uvijek radno, no ovi prazni stolovi koje sada vidite, prošle godine u ovo vrijeme bili su puni. No evo baš danas u vrijeme marende bili smo toliko puni da sam sada za večeru morala ići u dodatnu nabavu. Nadajmo se da će i ostatak ljeta proći u istom ritmu. Ljudi vole ovdje doći, i domaći i stranci, stari i mladi, jer vole domaću atmosferu, svježu hranu koju svakodnevno dobavljamo s tržnice, kao i pristupačne cijene. Na meniju gosti često biraju gulaš s domaćim njokima, frišku ribu koju tog dana nudimo, maneštre, brudete. Ovdje se zna da je receptura domaća, a hrana svježa i to nam vraća goste natrag, naročito vikendima nakon što obave placu. A i stranci se često vrate, ima gostiju koji dođu u Rijeku na tjedan dana i sve dane ručaju ili večeraju kod nas – rekla je Sofija Stolnik.


U restoranima specijaliziranima za pizze i tjestenine, poput Spagha, Masline na Zelenom trgu ili street food lokacija kakav je popularni King’s Caffe food pub pored kazališta, zatekli smo slično stanje – užurbane i zaposlene konobare koji su nam između narudžba stigli reći da posla ima, no ne kao prijašnjih godina jer je ova sezona osjetno slabija. Mnogi to pripisuju lošem vremenu tijekom srpnja, ali i Svjetskom nogometnom prvenstvu koje je odvuklo brojne potencijalne goste.





Sudeći prema broju posjetitelja restorana specijaliziranih za određenu vrstu jela, u centru Rijeke najbolje prolaze pizze i tjestenine, a slijede jela od mesa, dok riba i jela karakteristična za podneblje, poput brudeta, maneštri i gulaša, najbolje idu u vrijeme marendi.



Riba bolje prolazi


Igor Jagić, voditelj restorana Nebuloza koji svojom specijaliziranom ponudom uglavnom ugošćuje posjetitelje nešto veće platežne moći, potvrdio je da gostiju ima, dolaze iz cijelog svijeta, no nešto ih je manje negoli je to uobičajeno za ovo razdoblje. Posjetitelji iz Njemačke, Italije, Belgije, a sve češće i iz azijskih zemalja jedu raznovrsno i bez većih preferenci, s izuzetkom ribe koja prolazi nešto bolje, rekao je Jagić.


Kada je porijeklo gostiju u pitanju, slično je iskustvo i ostalih ugostitelja. Raznolika je to skupina nacionalnosti u kojoj negdje prednjače Nijemci, negdje Talijani, a negdje čak i Francuzi. No osim što stranih gostiju tijekom sezone ima manje, u mnogim je restoranima manje i domaćih posjetitelja što ugostitelji pripisuju nedovoljno dobrom životnom standardu brojnih Riječana, odviknutih s vremena na vrijeme odložiti kuhaču kod kuće i pojesti ručak ili večeru vani. Sada ostaje nada da će kolovoz popraviti ukupnu sliku ljeta, no kako ističu ugostitelji, jedan dobar mjesec ne čini sezonu.