Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. studenoga 2019.
Potpisana suradnja

Riječani i Splićani će zajedno "vježbati vid"

Riječani i Splićani će zajedno "vježbati vid"
Riječani i Splićani će zajedno "vježbati vid"
Autor:
Objavljeno: 7. kolovoz 2018. u 10:12 2018-08-07T10:12:56+02:00

Cilj je podizanje svijesti, edukacija građana, senzibilizacija društva o važnosti vida te o problemima koje imaju roditelji djece s poteškoćama vida

RIJEKA Udruga »... i djeci s ljubavlju« iz Rijeke, u ulozi nositelja i inicijatora nacionalnog projekta »Želimo vježbati vid«, potpisala je u Splitu partnerstvo s Hrvatskom udrugom slabovidnih »Vidim« iz Splita. Nacionalni projekt »Želimo vježbati vid« održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, a podršku projektu dali su i Ministarstvo zdravstva te Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, kao i KBC Rijeka te NZZJZ Rijeka.

Nacionalni projekt

– Širenjem i djelovanje diljem Hrvatske sukladno zacrtanim ciljevima projekta proširili smo svoju aktivnost nacionalnog projekta »Želimo vježbati vid« na Splitsko-dalmatinsko područje, za koju je nadležni partner, odnosno koordinator Hrvatska udruga slabovidnih Vidim. U daljnjem djelovanju, u želji za postizanjem ciljeva i senzibilizacijom javnosti uključit ćemo osobe iz javnog i društvenog života, sportaše, glazbenike i druge. Podršku projektu pružili su i prvi hrvatski vratar Hrvatske nogometne reprezentacije Danijel Subašić, kao i prva hrvatska sanjkašica Daria Obratov. Prva sljedeća aktivnost na jesen je sudjelovanje sportskih skupina iz Splitsko-dalmatinske županije u fotografiranju i kreiranju kalendara za 2019. godinu, a u svrhu senzibiliziranje šire javnosti – istaknuto je prilikom potpisivanja ugovora.

Udruga »... i djeci s ljubavlju« na ovaj način nastavlja s projektom koji je pokrenula u Rijeci 2017. godine – »Želimo vježbati vid«. Kako ističu u Udruzi, cilj projekta je podizanje svijesti, edukacija građana, senzibilizacija društva i javnosti o važnosti vida, problemima s kojima se susreću roditelji djece s poteškoćama vida, kao i sama djeca te problematika slabovidne djece.

Poziv građanima

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj je registrirano 17.979 osoba čiji je uzrok invaliditeta sljepoća i znatna slabovidnost.

– U Hrvatskoj se prati broj osoba s oštećenjem vida, ali samo kod onih kod kojih postoji invaliditet temeljem tog oštećenja. Pozivamo sve građane Splita i Splitsko-dalmatinske županije da se odazovu i podrže nacionalni projekt »Želimo vježbati vid« te da nas podrže u zajedničkom cilju, ističu u Udruzi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.