Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 26
Sutra: 9° 9° 26
26. siječnja 2020.
Vijeće

Predsjednik Općinskog odbora za urbanizam Kostrene projektant nelegalne zgrade?

Foto B. Čalušić
Foto B. Čalušić
Autor:
Objavljeno: 3. prosinac 2019. u 8:49 2019-12-03T08:49:53+01:00

Proračun će iznositi sveukupno 74,3 milijun kuna, a razlog povećanja su i dosad najveća neiskorištena sredstva iz tekuće godine, ukupno čak sedam milijuna koja bi iduće godine trebala biti investirana u već započete projekte

Kostrenski vijećnici na jučerašnjoj su sjednici usvojili dosad najveći proračun Općine Kostrena koja će u predstojećoj godini raspolagati sa sveukupno 74,3 milijuna kuna proračunskih sredstava. Razlog povećanja proračuna su i dosad najveća neiskorištena sredstva iz tekuće godine, ukupno sedam milijuna koja bi iduće godine trebala biti investirana u već započete projekte poput stambenih cesta u naselju Paveki.

Realno, razvojno

Kostrenski načelnik Dražen Vranić konstatirao je da je proračun uravnotežen, realan i razvojan.

- Proračun je veći nego prošlogodišnji jer su ugrađeni iznosi za nastavak investicija započetih u 2019. godini, kao i iznosi za neke nove investcije od kojih će neke biti gotove već u 2020. godini. Proračun je uravnotežen, realan i socijalno osjetljiv, a istovremeno i razvojan, što se vidi po planiranim projektima. Prihodi su veći u odnosu na ovogodišnji proračun, a dijelom i zbog dobrog rada općinske uprave koje su aplicirale na europske fondove i tako proračunu priskrbile 4,5 milijuna za razne projekte, rekao je Vranić najavljujući da će se Kostrena u idućoj godini kreditno zadužiti kako bi izgradila vatrogasni dom i pomoćno nogometno igralište u Žuknici.

- Za rad našeg komunalnog odjela koji vodi niz kapitalnih ulaganja predviđen je iznos od 51 milijun kuna. Uskoro će biti završeni radovi na reciklažnom dvorištu i stambenim cestama Paveki koji su preduvet za izgradnju vatrogasnog doma. Keće se s realizacijom drugih važnih projekata kao što je proširenje groblja u Svetoj Luciji koji kreće odmah na početku godine, a vrijedni su 7,5 milijuna kuna i trebali bi biti gotovi do ljeta, naveo je Vranić koji je izrazio nadu da bi u sljedećoj godini mogla krenuti izgradnja kuće kostrenskih pomoraca koja je u međuvremenu postala strukturni projekt kao dio aglomeracije Rijeka.

Unija Kvrnera podnijela je amandman za povećanje sredstava za izgradnju doma za starije na milijun kuna, a HDZ povećanje sredstava za poticanu stanogradnju s 50 tisuća na milijun kuna. Oba amandmana su odbijena s obrazloženjem da projekt poput doma za starije vrijedan 100 milijuna kuna, milijun neće bitno pomaknuti prema realizaciji, dok je HDZ-ovcima objašnjeno da će APN preuzeti daljnje investiranje u poticanu stanogradnju.

Neambicioznost

Troje vijećinka Unije Kvarnera glasalo je protiv proračuna za 2020. godinu dok je vijećnici HDZ-a bili suzdržani.

- Potpuna neambicioznost proračuna pokazuje svu nesposobnost ove vlasti pa će tako prema projekcijama Kostrena u sljedeće tri godine izgraditi 1,45 kilometara novih nerazvrstanih cesta, urediti jedno igralište, ugraditi 20 novih rasvjetnih tijela i povećati održavane zelene površine za 200 četvornih metara i to se sve za oko 200 milijuna kuna, rekao je Tomislav Matić iz HDZ koji je vladajućima spočitnuo da se u planiranju proračuna ponašaju poput pijanih milijunaša, da slažu predizborne proračune te da se u planiranju budžeta jasno očituje njihova nervoza da na sljedećim izborima više neće osvojiti 11 glasova prednosti.

- Prozivate nas se ponašamo kao pijani milijunaši, a pritom imate nepodmiren račun za razbijeno vozilo od KD Kostrena od 150 tisuća kuna i ne planirate ga platiti. Čudim vam se kao diplomiranom ekonomistu da ne znate da je zaduživanje za dom za starije osobe iziskuje ogroman novac i zapošljavanje isključivo deficitarnog kadra. Da zadužim općinu za 100 milijuna kuna ja bih vam prepustio mjesto načelnika bez nervoze, a vi biste onda bili jako nervozni, odgovorio je Vranić.

Proračun za iduću godinu predviđa i milijun kuna više za plaće, što je vijećnicima objašnjeno izdacima za otpremnine za troje općinskih službenika koji idu u mirovinu, povećanjem plaća u dječjem vrtiću i osnivanjem još jednog proračunskog korisnika u idućoj godini.

Vijećnica Unije Kvarnera Mirela Marunić na aktualnom je satu upozorila na izgradnju višestambene zgrade koja ima građevinsku dozvolu izdanu ove godine, a gradi se na području na kojem izmijenjeni prostorni plan ne predviđa gradnju višestambenih objekata. Najzanimljiviji dio je što je projektant zgrade inače i predsjednik Općinskog odbora za urbanizam i prostorno planiranje Žarko Potočnjak.

- Postoji osnovana sumnja da ta zgrada nema građevinsku dozvolu sukladno našem Prostornom planu. Zato tražimo dokumentaciju da se pokaže da je zgrada u skladu s planom te da se predsjednik općinskog odbora Žarko Potočnjak o tome očituje, poručila je Marunić.

Načelnik Vranić odgovorio je da građevinske dozvole ne izdaje Općina Kostrena, već Županija te je Općina nemoćna u rješavanju problema da se unatoč novom planu koji je bitno ograničio kapacitete izgradnje u Kostreni i dalje gradi po starom Prostornom planu. Dodao je kako će zatražiti očitovanje predsjednika općinskog odbora, no što se tiče prijave građevinskoj inspekciji, to je prepustio Uniji Kvarnera.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu