Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
22. siječnja 2020.
Tradicija

foto PJEŠICE PREKO UČKE U Svetište Majke Božje Trsatske hodočastila velika skupina vjernika iz Istre

Snimio Ivica TOMIĆ
Snimio Ivica TOMIĆ
Autor:
Objavljeno: 1. rujan 2018. u 15:12 2018-09-01T15:12:00+02:00

U propovijedi je mons. Rajić posebno govorio o Mariji kao životnom uzoru vjernicima, a posebnost ovoga hodočašća iz Istre bili su oni koji su došli pješice, preko Učke, hodočasničkim putom zabilježenim još u prošlim stoljećima

RIJEKA – Veliko mnoštvo vjernika hodočastilo je i danas u Svetište Majke Božje Trsatske. Kako je bila prva subota mjeseca rujna, održano je i tradicionalno zajedničko godišnje hodočašće vjernika Porečke i pulske biskupije. Ove je godine hodočašće iz Istre predvodio mons. Petar Rajić, nuncij u Angoli u zajedništvu s mons. dr. Draženom Kutlešom, biskupom porečko-pulskim i svećenicima iz Istre. 

U Marijinom perivoju slavljeno je svečano euharistijsko slavlje i perivoj je bio potpuno ispunjen hodočasnicima iz Istre. Poslije mise i molitve Gospi Trsatskoj koju je izrekao mons. Rajić, vjernici su zajedno s biskupima i svojim svećenicima obišli oko glavnoga oltara u trsatskoj bazilici kako bi Majci Božjoj Trsatskoj – u susretu s njezinom slikom koju se stoljećima čuva na tome oltaru – uputili svoje molitve i zahvale.

RI0109TI15
Hodočašće vjernika iz Istre na Trsat / Foto Ivica Tomić

U propovijedi je mons. Rajić posebno govorio o Mariji kao životnom uzoru vjernicima, a posebnost ovoga hodočašća iz Istre bili su oni koji su došli pješice, preko Učke, hodočasničkim putom zabilježenim još u prošlim stoljećima. Predvođeni križem i sa svojom hodočasničkom zastavom, na Trsat je tim putem došlo više od šezdeset hodočasnika iz svih krajeva Istre, a vodio ih je vlč. Darko Zgrablić, župnik u Svetvinčentu.

– Krenuli smo u četvrtak u 13 sati, nakon zajedničke mise, a na Trsat smo stigli jutros. U četvrtak navečer smo došli do boljunskog polja i tamo smo spavali u crkvi. U petak ujutro smo krenuli oko 6 da bismo u Matulji navečer stigli na misu, i u Matuljima smo spavali u jednoj dvorani. U petak smo prošli i Učku dok je još bilo dobro vrijeme, iako nas je na vrhu malo prala kiša. Naravno, prošli smo i preko Poklona s kojega se vidi zvonik crkve Majke Božje Trsatske. Tamo smo se poklonili, kao i svi naši koji su u starini tim putem hodočastili na Trsat. Za sve nas bilo je ovo hodočašće jaka duhovna obnova, a bilo nas je svih uzrasta. Najmlađi hodočasnik među nama ima jedanaest godina, a najstariji osamdeset, doznali smo od jednoga od tih hodočasnika.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.