Sporni planovi

Zagreb se probudio: 1327 primjedaba na GUP, spremni i za referendum protiv Bandića

Hina

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Potpisane primjedbe i prijedlozi prikupljani su u četiri dana na području Sigeta i na Hipodromu, kazala je predsjednica Udruge građana Siget Gordana Pasanec



ZAGREB – Udruga građana Siget urudžbirala je u ponedjeljak u Gradskoj upravi 1327 potpisanih primjedbi i prijedloga na Generalni urbanistički plan (GUP) Grada Zagreba, koje su članovi raznih inicijativa i udruga prikupili u sklopu ponovljene javne rasprave o izmjenama GUP-a koja traje do 14. kolovoza.


 Potpisane primjedbe i prijedlozi prikupljani su u četiri dana na području Sigeta i na Hipodromu, kazala je predsjednica Udruge građana Siget Gordana Pasanec.


 Pozvala je zainteresirane građane da, ukoliko to još nisu stigli, dođu potpisati primjedbe koje su radili stručnjaci udruga Pravo na Grad i Zelene akcije, i to još danas na Trešnjevci između Selske i livade Grbavice od 18 do 20 sati te u isto vrijeme sutra na Hipodromu.


Zagreb se probudio




 Pasanec je izrazila veliko zadovoljstvo odazivom građana. “Ovakva sloga građana, inicijativa, udruga, struke nije nikada bila, ovo je prvi put. Zagreb se probudio i sad će oni vidjeti što je Zagreb”, poručila je.


 Gradonačelnika Milana Bandića prozvala je da ne sluša glas građana ni struke, istaknuvši da bi mu “ovo sad ipak trebalo biti važno”.


 “Ljeto je, termin kada su oni računali da će to proći samo tako, da se ljudi neće odazivati. Zbog toga smo još više ponosni što je odaziv takav. Bez obzira što su godišnji i nema ljudi, oni na različite načine nalaze sredstva da dođu do tih primjedbi i da one budu poslane, bilo poštom bilo da dođu do nas i to ispune. Ovog puta su građani pokazali da im je stvarno svega dosta i mislim da bi nas trebao poslušati, i nas i struku”, naglasila je.


Ne uspijemo li srušiti GUP idemo na referendum za smjenu Bandića


 Pasanec je uvjerena da će građani ipak uspjeti srušiti GUP, a ukoliko u tome ne uspiju, ustvrdila je, ići će se na referendum, ali ne oko GUP-a, veća za smjenu gradonačelnika. “Imamo podršku cijele oporbe iz Skupštine i sve više stranaka se javlja i daju nam podršku, čak i iz Sabora”, rekla je.


 Istaknula je da su i Zagrepčani iz dijaspore poslali javno pismo i poziv da svi izvana sudjeluju u rušenju GUP-a. “Ne smijemo stati, idemo do kraja, ovaj GUP ne smije proći”, poručila je Pasanec.


 Ponovljena javna rasprava o izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana (GUP) Grada Zagreba započela je u srijedu, 31. srpnja, a građani u njoj mogu sudjelovati pisanim putem i očitovati se samo o dijelovima GUP-a koji su izmijenjeni u odnosu na prijedlog iz 2017. godine.


 Prijedlog izmjena i dopuna GUP-a za koji je Bandić početkom srpnja pokušao dobiti potporu zastupnika Gradske skupštine, koje bi, među ostalim, omogućile gradnju “zagrebačkog Manhatanna”, zaustavilo je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja kada je odbilo dati suglasnost na izmjene, jer nisu bile usklađene s Prostornim planom Grada Zagreba.


 Nakon toga je zagrebački gradonačelnik sa sjednice Gradske skupštine povukao prijedlog takvih izmjena GUP-a.