Optuženi Franjo Lucić

‘Platit ću ti tri puta više’: USKOK digao optužnicu protiv HDZ-ovca koji je pokušao podmititi novinara

Hina

Foto Ivica Galović / PIXSELL

Foto Ivica Galović / PIXSELL

Okrivljenik je novinaru rekao da će mu za ne pisanje teksta platiti tri puta više od naknade koju će dobiti od medijske kuće za koju piše i da novac nije u pitanju, a sve u cilju da prikupljene informacije o njemu i njegovim trgovačkim društvima ne bi bile javno objavljene«, objavio je Uskok



Zbog davanja mita novinaru Dragi Hedlu Uskok je, nakon provedene istrage, pred osječkim Županijskim sudom podignuo optužnicu protiv HDZ-ovog saborskog zastupnika Franje Lucića.


»Optužnicom se okrivljeniku stavlja na teret da je, 26. srpnja 2017. u Požegi, novinaru koji je prikupljao informacije o poslovnim i financijskim transakcijama njega kao zastupnika u Hrvatskom saboru i njegovih trgovačkih društava, ponudio novčanu nagradu da ne piše novinarski članak na temelju informacija koje je prikupio, jer bi mu isti štetio kao zastupniku u Hrvatskom saboru i kao poduzetniku.


Okrivljenik je novinaru rekao da će mu za ne pisanje teksta platiti tri puta više od naknade koju će dobiti od medijske kuće za koju piše i da novac nije u pitanju, a sve u cilju da prikupljene informacije o njemu i njegovim trgovačkim društvima ne bi bile javno objavljene«, objavio je Uskok na svojoj internetskoj stranici navodeći samo Lucićeve inicijale.




Istraga protiv Lucića pokrenuta je nakon što je saborsko Mandatno-imunitetsko povjerenstvo (MIP) u rujnu jednoglasno dalo odobrenje za pokretanje kaznenog postupka. No, istraga je postala pravomoćna tek krajem studenoga jer je sudac istrage ranije tvrdio da Hedl nema status odgovorne osobe.


Lucić od početka odbacuje optužbe i tvrdi da Hedlu nije nudio mito. Istaknuo je da želi dokazati svoju nevinost nakon »harange koja se već deset godina vodi protiv njega, njegove obitelji i tvrtke« u kojoj »svim nadzorima« nisu utvrđene nepravilnosti. Smatra da je riječ o političkom motivu njegovih protivnika na razini Požeško-slavonske županije koji žele oblatiti njegovo ime, prezime i obitelj.