Ne žele ideologiju

HDZ je upravo spasio Ivu Lolu Ribara, ideja Bandića i Hasanbegovića nije prošla

Zlatko Crnčec

Spomenik Ivi Loli Ribaru u Zagrebu, Foto: D. LOVROVIĆ

Spomenik Ivi Loli Ribaru u Zagrebu, Foto: D. LOVROVIĆ

Ovdje se trebamo baviti komunalni problemima kao što su pitanje otpada, vrtićima, boljim prometnicama, a ne ideološkim temama, rekao  je šef zagrebačkog HDZ-a



HDZ je zajedno sa SDP-om, Glasom i Radničkom fontom od uklanjanja spasio bistu nekadašnjeg visokog dužnosnika KPJ Ive Lole Ribara.Naime, prilikom glasovanja u zagrebačkoj Gradskoj skupštini zastupnici HDZ-a bili su suzdržani pa vladajuća većina nije imala dovoljno glasova za prihvaćanje prijedloga stranke Neovisni za Hrvatsku i gradonačelnika Milana Bandića koji je predviđao uklanjanje biste. 


Novinari su pitali predsjednika zagrebačkog HDZ-a Andriju Mikulića zbog čega su zastupnici HDZ-a bili suzdržana iako je 1996. baš HDZ uklonio Ribarovu bistu.- Ovi zastupnici 1996. nisu bili u Gradskoj skupštini.  Mi ćemo biti suzdržani. Ne vidim tu ništa sporno.


Ovdje se trebamo baviti komunalni problemima kao što su pitanje otpada, vrtićima, boljim prometnicama, a ne ideološkim temama.Ne želimo se uvlačiti u ideološke teme. Od toga se ne živi bolje i kvalitetnije i zato nema potrebe da se ovdje bavimo ideologijom.




Zašto ne pričamo o rješenju problema prometa u Gradu Zagrebu, rekao je Mikulić.


Ovaj je slučaj podsjetio na 2010. godinu kada je predsjednik GOLJP-a Zoran Pusić predložio da se u Zagrebu preimenuje Avenija Gojka Šuška, a HDZ nije imao stav o ovom prijedlogu koji se ticao nekadašnjeg drugog čovjeka stranke i ratnog ministra obrane.


Predsjednik zagrebačkog HDZ-a tada je bio današnji predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Politički tajnik Neovisni za Hrvatsku Zlatko Hasanbegović rekao je nakon glasovanja da se HDZ slaže sa SDP-om “oko rodne ideologije i oko zaštite protuzakonito postavljenih spomenika jugoslavenske komunističke baštine”.


– Naš je prijedlog srušila neobična koalicija HDZ-a, SDP-a i Radničke fronte, rekao je Hasanbegović. Budući da je HDZ bio suzdržan za uklanjanje je bilo samo 16 od potrebnih 26 glasova, deset je bilo suzdržanih, a protiv se izjasnilo 15 oporbenih zastupnika.