Diferencijacija

Crvena crta svih obračuna unutar HDZ-a: Pupovac postaje najvažnija tema izbora u toj stranci

Dražen Ciglenečki

Foto Tomislav MILETIĆ/PIXSELL

Foto Tomislav MILETIĆ/PIXSELL

Andrej Plenković će nastaviti suradnju s Pupovcem, zadovoljan njegovim ograđivanjem od navodnog izjednačavanja današnje Hrvatske i NDH, dok Miro Kovač ocjenjuje da bi se savez sa SDSS-om odmah moralo razvrgnuti



ZAGREB – Odnos prema Miloradu Pupovcu i SDSS-u bit će sigurno jedna od najvažnijih tema izbora u HDZ-u, koji bi se trebali održati u prvoj polovici iduće godine. Lako se to može zaključiti na osnovu stavova što ih o koaliciji sa SDSS-om iznose članovi HDZ-a koji se namjeravaju kandidirati za predsjednika stranke.


Andrej Plenković će nastaviti suradnju s Pupovcem, zadovoljan njegovim navodnim ograđivanjem od navodnog izjednačavanja današnje Hrvatske i NDH, dok Miro Kovač, koji je u srijedu navečer u intervjuu za RTL otvoreno najavio kandidaturu, ocjenjuje da bi se savez sa SDSS-om odmah moralo razvrgnuti.


U Kninu je, na proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Tomislav Karamarko otkrio da ozbiljno razmatra mogućnost vlastite kandidature za predsjednika HDZ-a, a krajem kolovoza je putem Facebooka poručio da on s ovakvim SDSS-om nikad ne bi koalirao.




Davor Stier, koji se također sprema izazvati Plenkovića, prije dva mjeseca je u razgovoru za Jutarnji list rekao da je HDZ-ova politika koaliranja s HNS-om, SDSS-om i Milanom Bandićen na europskim izborima doživjela neuspjeh.


Na neki način


Dakle, svi potencijalni konkurenti Andreja Plenkovića smatraju da suradnja sa SDSS-om nije dobra za stranku, što je vjerojatno mišljenje i velikog broja članova, a predsjednik stranke brani svoje partnerstvo s Pupovcem, koji se sada, eto, pojavljuje i kao čimbenik u izborima u HDZ-u.


Nekoliko sati nakon što je u srijedu Dražen Bošnjaković izjavio u ime HDZ-a da se »Pupovac na neki svoj način« distancirao od tvrdnji koje su mu se zamjerale, Kovač je rekao da ne dijeli taj dojam ministra pravosuđa.


– Razočaran sam, sablažnjen i nezadovoljan. Očekivao sam da će gospodin Pupovac reći da je pogriješio, da mu ne pada na pamet uspoređivati Hrvatsku s NDH, da ne misli kao Aleksandar Vučić, koji je blagoslovio pobunu dijela hrvatskih Srba 1991.


To se nije dogodilo. Da sam na mjestu Plenkovića, kao predsjednik HDZ-a, Pupovcu bih se zahvalio, a stranačkim tijelima predložio da se s njim osobno raskine suradnja unutar Vlade. Ovo je maltretiranje hrvatske javnosti, mi se već dva tjedna bavimo gospodinom Pupovcem i time hoće li on svoju izjavu korigirati, povući, nešto pojasniti, to zaista nema smisla, kazao je Kovač za RTL.


Istaknuo je da će se kandidirati za predsjednika HDZ-a i pobijediti, ali je tvrdio da njegovi stavovi o Pupovcu nemaju veze s tim. No, to je itekako povezano. Shvaća to tako i Plenković, koji je jučerašnji dugački uvodni govor na sjednici Vlade sročio kao da su mu primarna publika bili članovi HDZ-a.


Snažno je ponovno opravdavao parlamentarnu ratifikaciju Istanbulske konvencije, u čemu se isto razilazi s Kovačem, Karamarkom i Stierom, a objašnjavao je i nužnost koalicije sa SDSS-om.


– Gospodin Pupovac je u njegovom stilu rekao drukčije stvari od onih kako su bile artikulirane prije otprilike dva tjedna. Rekao je na njegov način da suvremena Hrvatska nema veze s NDH, da nije faktor nestabilnosti na jugoistoku Europe i da ova Vlada nije ta koja kreira klimu nesnošljivosti. Ova politika koju mi vodimo je politika Franje Tuđmana. S onima koji to ne misle i traže da bude drukčije, politički se ne slažem.


Otvorite oči!


Respektiram takav njihov stav, ali ću se protiv njega boriti kao predsjednik i stranke i Vlade. To je bit okolnosti u kojima se mi nalazimo i zato dobro otvorite oči kao članovi Vlade. Sve je kristalno jasno, tko koju rolu u ovoj šahovskoj partiji igra, upozorio je Plenković.


Miru Kovača nije spominjao imenom, ali izvjesno je da se obraćao i njemu. Kasnije se Kovačem izravno bavio glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković. On je, čini se, u Plenkovićevom timu zadužen za Kovača, jer »oprao« ga je i sredinom srpnja, kad je ovaj izjavio da je potrebno rekonstruirati HDZ.


– Puno je onih koji nastoje politički parazitirati na ovoj situaciji i dobiti nešto bodova. Kovač se već drugi put javlja u kriznoj situaciji, u kojoj HDZ ima određene političke izazove. Danas vodimo borbu da sačuvamo koaliciju kako bismo mogli raditi do kraja manadata i pripremamo se za predsjedničke izbore, a on iznosi svoje ambcije. Na to ima pravo, ali mora voditi računa o vremenu kada govori, poučio je Kovača predsjednik Sabora.


Valja podsjetiti da je Jandroković 2012. za predsjednika HDZ-a podržavao Karamarka, unatoč tome što je on koaliciju sa SDSS-om u Vladi Jadranke Kosor nazvao ponižavajućom za stranku. Jandroković je, znači, promijenio politički stav o ovom pitanju. A o svom stranačkom kolegi Kovaču ima izrazito negativno mišljenje.


– Otkad se bavim politikom, svjedok sam da ljudi vrlo loše procjenjuju vlastite sposobnosti, kvalitete i kapacitete i u tom kontekstu mislim o njegovoj kandidaturi, rekao je Jandroković novinarima u Krapini.