Odgovor slovenskog premijera

Cerar otkazao posjet RH zbog Plenkovićeve izjave o arbitraži

Hina

Reuters

Reuters

Slovenski premijer Miro Cerar otkazao je posjet Hrvatskoj zakazan za 27. rujna i to zbog izjava premijera Andreja Plenkovića o arbitraži u UN-u, objavila je slovenska agencija STA



Slovenski premijer Miro Cerar otkazao je posjet Hrvatskoj zakazan za 27. rujna i to zbog izjava premijera Andreja Plenkovića o arbitraži u UN-u, objavila je slovenska agencija STA, a prenio portal televizije N1.


Podsjetimo, premijer Andrej Plenković je u New Yorku rekao da je upravo Hrvatska ta koja se pridržava međunarodnog prava odgovarajući na napade slovenskih dužnosnika da Hrvatska ne poštuje međunarodno pravo jer ne priznaje arbitražnu presudu o granici proizašlu iz procesa kojega je Slovenija kompromitirala.


“Kompromitacija nepristranosti ili neovisnosti međunarodnih arbitraža i sudova, kao što je bio slučaj u arbitražnom postupku između Hrvatske i Slovenije, čini njihove odluke pravno nevažećima i nije Hrvatskoj ostavila drugog izbora osim da se povuće iz arbitražnog procesa”, rekao je Plenković na zasjedanju najvišeg tijela UN-a u New Yorku.




“Smatramo da ovaj primjer nepoštivanja vladavine prava obeshrabruje države da sporove rješavaju pred nekom trećom stranom”, dodao je premijer.


Cerar je u srijedu u razgovoru s Plenkovićem potvrdio da će se idućeg tjedna u Zagrebu sastati s njim te dodao da ustraje na tome da glavna tema bude primjena sporne arbitražne presude o granici između dviju država. Dogovorili smo se za sastanak 27. ovog mjeseca u Zagrebu gdje ćemo nastaviti razgovor o granici granici između Slovenije i Hrvatske, pri čemu ću zastupati stajalište da to mora biti središnja tema razgovora, a želim razgovarati o implementaciji, kazao je Cerar za STA.


Slovenski premijer Miro Cerar rekao je u četvrtak na večer da je otkazao susret s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem koji su dogovorili prije dva dana u New Yorku, a na kojem su trebali razgovarati o rješavanju hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora, jer je Plenković u UN-u »službeno« odbacio arbitražnu presudu, prenosi Hina. Kao razlog za otkazivanje susreta Cerar je u telefonskom razgovoru za RTV Slovenija naveo govor premijera Plenkovića u kojemu je kazao da je za Hrvatsku arbitražni sporazum kontaminiran i da zato Hrvatsku ne obvezuje, što je za Sloveniju koja inzistira na njegovoj provedbi po riječima Cerara neprihvatljivo.

»Mi ostajemo otvoreni za dijalog, ali samo ako Hrvatska prihvati arbitražnu presudu i bude spremna na suradnju za provedbu arbitražne presude«, kazao je Cerar.


Cerar je ustvrdio da je prema ranijem dogovoru s Plenkovićen na sastanku u Zagrebu idućeg tjedna trebalo biti govora o arbitražnom rješenju i njegovoj primjeni, te da je sastanak sada nemoguć jer je hrvatski premijer stajalište kako je arbitraža za Hrvatsku kompromitirana, pa treba razgovarati o alternativnom rješenju priopćio vrlo »službeno« i pred međunarodnim auditorijem kao da ne namjerava odstupiti od prijašnje pozicije.


Prema Cerarovim je riječima za Sloveniju i dalje na snazi stajalište da je arbitražna presuda konačno granično rješenje koje treba primijeniti.


Dodao je kako će Slovenija nastaviti s pripremama na provedbi arbitraže koju, kako je dodao, treba primijeniti najkasnije krajem ove godine, odnosno u roku od šest mjeseci od donošenja arbitražne presude.