Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. siječnja 2020.
Nogometno ogledalo

Kolumna Orlanda Rivetija: »Kill the Referee«, hrvatska verzija!

Snimio Sergej DRECHSLER
Snimio Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 18. travanj 2016. u 22:21 2016-04-18T22:21:00+02:00

Ne »Kill the Referee« (Ubij suca!), već Les Arbitros (Suci), originalan je naslov dokumentarnog filma (77 minuta), snimljenog prije sedam godina s petoricom sudaca u naslovnoj ulozi. Rosetti (Italija), Webb (Engleska), Busacca (Švicarska), Mejuto Gonzales (Španjolska) i Fröjdfeldt (Švedska), sve nekadašnji djelitelji pravde, govore o svojim iskustvima na Europskom prvenstvu 2008. godine. Snimljeni su razgovori sudačkoj trojki, zbivanja prije i poslije utakmica...

U Hrvata bi naslov filma bio onaj  prvi – Ubij! A teško je zamisliti kako bi to bio kriminalistički film – tuneli i sudačke svlačionice u HNL-u su, naime, »salooni« iz western filmova. Dimi se iz  svih pištolja (usta!). Vrijeđaju se klupski djelatnici. Igrače treba razdvajati, svi šalju poruke majkama šefa sudaca i povjerenika, Zdravku Mamiću, Šukeru... Bio bi to film za Oskara! 

Sutra nogometaši Rijeke igraju jednu od najvažnijih utakmica u svojoj povijesti (70 godina Rijeke, 90 Fiumane), protiv Dinama za naslov prvaka. Četiri kola prije kraja kao 1984. godine, kada su remizirali (0:0) protiv Crvene zvezde i na kraju ostali na suhom... Trener Josip Skoblar. Ili 1999. godine i remija s Osijekom (Krečakov film »Kako ubiti zastavicom«). Trener Nenad Gračan. Četiri kola će, naime, ostati nakon sutrašnjeg ogleda Rijeke i Dinama na Rujevici. Rijeka mora dobiti da bi grad ostao živjeti u – snovima. Jer, nakon toga ništa nije nemoguće. 

Dva će čovjeka nedostajati sutra na Rujevici. Sudac Matoc i kapetan Sharbini u odnosu na pobjedu (2:1) iz 14. kola. Matoc je tada bio na Mamićevoj crnoj listi jer je isključio Taravela nakon pola sata igre. Ostat će tajnom je li na Rujevici... Inače tramvaj je u Rijeci počeo voziti 7. studenoga 1899. godine, ali od mosta na Rječini do Pioppija. Matoc se u subotu drugi puta zamjerio Riječanima »do groba«. Nakon one osječke utakmice i penala. Prokletstvo kaznenih udaraca. Problem hrvatskih sudaca i na međunarodnoj sceni. Pitajte Bebeka. 

Anasa Sharbinija, strijelca pobjedonosnog pogotka protiv Dinama,  u Tursku su »potjerali« navijači (zbog cuge i kocke draže od kluba...). Sjećate se kada je odbio putovati u Osijek? Da je tu, bio bi dobar »žrtveni jarac« za – Koprivnicu!

Dušan Kukić, šef sudaca, bio je kontrolor na utakmici u Kranjčevićevoj. Ako je Matoc toliko griješio pred njegovim očima, onda je za – skidanje s liste. Nema opravdanja za kazneni udarac s kojim je kaznio Riječane (Ristovskog), a znao je da je danima prije toga počeo pritisak zbog činjenica da živi na dvije »tramvaj stanice«. Još uvijek mislim da je to nebitno. Pao je na psihološkom planu. Dakle, nedorastao za utakmice pod pritiskom. I napravio je  medvjeđu uslugu Brunu Mariću koji sutra dijeli pravdu na Rujevici. Svaka će odluka biti pod pojačanim povećalom. Zanimljivo je da je Dinamo jedini klub protiv kojega nije dosuđen nijedan kazneni udarac! Matoc je nekorektno Marića gurnuo u ralje krvoločnih vukova s Rujevice. 

Na Rujevici su uvjereni da su imali bolje suđenje nakon prosvjeda poslije nastupa u Parku mladeži (Mlakar). U Koprivnici je bilo  OK! 

Sada su Keku opet sudački zvižduci kao Wagnerova glazba Židovima. 

Rijeka je četiri kola prije kraja u situaciji doći na jedan jedini bod od Dinama. Prvenstvu dodati novu draž, sebi vratiti nadu, još jednom istaknuti kandidaturu za naslov prvaka. Dobiti Dinamo jedini je put do snova. Jednom je Riječanima to uspjelo, zašto ne bi i sada kada je momčad kvalitetnija u odnosu na onaj jesenski sastav. I uigranija. Maksimalna koncentracija na – nogomet. Manje se baviti pritiskom na suce. Jer, nije bilo puno koristi. Ako je suditi po viđenom u Kranjčevićevoj. Gdje je Kek bjesnio kao »buldog koji žvače osu«.

Šuker, Zdravko Mamić, Kukić, Peraić... Suđenje i poštenje HNL-a Miškovićev su problem. Vidjet ćemo sutra je li istina da ne daju Riječanima da budu prvaci Hrvatske. Da je sve namješteno! Da je sve prevara. Redatelja  Mamića. U očekivanju hrvatske verzije filma »Kill te Referee!«   Na Rujevici neka sutra bude praznik nogometa, igraju dvije najbolje hrvatske momčadi. 

Pa tko koga prevari...

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.