HNK Ivan pl. Zajc

Simfonijski koncerti predstavljaju prvi međunarodni CD riječke Opere

Davor Mandić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Koncerti pod nazivom »Papandopulo, Šostakovič« prate izdavanje CD-a »Boris Papandopulo: Koncert za klavir i orkestar br. 3, Koncert za violinu i orkestar«. Na programu je i Dmitrij Šostakovič i njegova Peta simfonija u d-molu



RIJEKA Prvi međunarodni nosač zvuka riječkog opernog orkestra »Boris Papandopulo: Koncert za klavir i orkestar br. 3, Koncert za violinu i orkestar« izdan je ovih dana. Izdavanje CD-a prate i prigodni simfonijski koncerti »Papandopulo, Šostakovič«, na programu HNK-a Ivana pl. Zajca u petak, 24. veljače u 20 sati te u subotu, 25. veljače, upravo na dan Papandopulova rođenja, u 18 sati. Orkestar riječke Opere probija se tako na međunarodnu diskografsku scenu nakon što je u lipnju prošle godine snimio materijal za uglednu njemačku diskografsku kuću CPO.



Boris Papandopulo, skladatelj, dirigent, pijanist, čvrstim je sponama vezan upravo uz Rijeku. Bio je direktor riječke Opere u razdoblju od 1946. do 1948. te potom i od 1953. do 1959. godine. Ravnao je prvom predstavom Opere i baleta novoosnovanog Narodnog kazališta u Rijeci, Zajčevom operom »Nikola Šubić Zrinjski«, 2. studenog 1946. godine. Koncert za violinu i orkestar, koji se smatra jednim od najvrjednijih djela hrvatske glazbe 20. stoljeća, u Rijeci je prvi put izveden 1969. pod ravnanjem maestra Papandopula i u interpretaciji violinista Josipa Klime, upravo uz orkestar riječke Opere.



Na koncertima će oba snimljena Papandopulova djela biti izvedena uživo, pod ravnanjem maestra Villea Matvejeffa i uz soliste međunarodne karijere i reputacije; njemačkog pijanista Olivera Triendla i kineskog violinista Dana Zhua. Uz Papandopulova djela bit će izvedena i grandiozna Peta, najpoznatija simfonija Dmitrija Šostakoviča.Ovim CD-om riječki orkestar i dva Papandopulova djela kreću u svijet, a prema riječima muzikologinje Bosiljke Perić Kempf, upravo objavljani nosač zvuka diskografska je produkcija visokog standarda. – Ona objedinjuje kvalitetu izvedbe Simfonijskog orkestra riječke opere, kojim ravna temperamentni Ville Matvejeff, suvereno muziciranje oba solista, pijanista Olivera Triendla i violinista Dana Zhua, te decentni layout popratne knjižice s odličnim informativnim tekstom Davora Merkaša. Ako se tome doda i izbalansirana tonska obrada, može se samo konstatirati uravnoteženost svih sastavnica jednog diskografskog izdanja, koje je za svaku preporuku – zaključuje Kempf.Uz Papandopula na programu koncerata je i Dmitrij Šostakovič i to njegova najpopularnija simfonija, Peta simfonija u d-molu. O njoj je autor zapisao: »Inspiracija za moju simfoniju je postanak, realizacija ljudske osobnosti. U središte djela, lirskog od vrha do dna, stavio sam čovjeka sa svim njegovim osjećajima i tragedijama; Finale rastvara impulse prvog stavka i njihovu tragičnu napetost u optimizam i radost življenja.«




Predstavljanje prvog međunarodnog CD-a riječkog opernog orkestra održat će se u petak, 24. veljače u kazališnom foyeru u 18.30 sati. Uz intendanta Marina Blaževića, ravnatelja Opere Petra Kovačića, maestra Villea Matvejeffa te soliste Olivera Triendla i Dana Zhua, diskografsko će izdanje predstaviti ugledna hrvatska muzikologinja, glazbena kritičarka i publicistkinja Bosiljka Perić Kempf. Ulaz na predstavljanje je slobodan.



Izvedbu Šostakovičeve 11. simfonije riječka je publika ocijenila i nagradila kao najbolju prošle sezone, kažu u HNK-u, dodajući da će se ovom prigodom Petu simfoniju moći čuti dvije večeri za redom, pri čemu će se u jednoj večeri spojiti djela dvojice skladatelja 20. stoljeća rođenih iste, 1906. godine.