Egipatski predsjednik želi ostati na Mediteranu

Mubarak bi azil mogao potražiti u Crnoj Gori

Denis Romac

Mubarakov sin Gamal navodno posjeduje znatan udjel u poduzeću Orascom Telekom, koje je s crnogorskom vladom ugovorilo projekt izgradnje turističkog naselja na poluotoku Luštica



KAIRO Egipatski predsjednik Hosni Mubarak, čiji odlazak traže tisuće demonstranata na ulicama Kaira, mogao bi azil potražiti u Crnoj Gori.


Kako nagađaju crnogorski mediji, jedan od Mubarakovih sinova, omraženi Gamal, posjeduje znatan udjel u poduzeću Orascom Telekom, koje je s crnogorskom vladom ugovorilo projekt izgradnje turističkog naselja na poluotoku Luštica.


Većinski vlasnik Orascoma egipatski milijarder Nadžab Saviris planira u izgradnju turističkog naselja na Luštici kod Tivta uložiti preko milijardu eura, a naselje će sadržavati hotele, golf terene, školu, trgovine, restorane i apartmane. 




Crnogorski mediji javljaju da je Saviris odmah po izbijanju pobune protiv Mubaraka napustio Egipat. S njim su zemlju napustili i Mubarakovi sinovi Alaa i Gamal, kao i dvadesetak drugih egipatskih bogataša koji su se osjetili ugroženima u Egiptu, pronašavši privremeni smještaj u Londonu, na Cipru i u Dubaiju.


Crnogorski mediji čak špekuliraju da je Saviris već stigao u Crnu Goru, gdje priprema teren za dolazak Mubaraka i njegove obitelji.


Mubarakov dolazak ne bi bio prvi takav slučaj, jer je u Crnoj Gori utočište već našao bivši tajlandski premijer Thaksin Shinawatra, kojeg je nakon prosvjeda vojska svrgnula s položaja.


Crna Gora se čini idealnim utočištem za Mubaraka i njegovo bogatstvo, budući da je u Crnoj Gori na snazi kontroverzna zakonska odredba koja omogućava dodjelu crnogorskog državljanstva za ulaganje od 500 tisuća eura, čije je ukidanje nedavno zatražila i Europska unija. Za Mubaraka i njegove milijardere, prava sitnica.