U čast Sv. Patriku

Belfast Food i The Shamrock rasturili Palach

Bojana Perhat

Klub u Kružnoj ulici satima je pucao po šavovima, skakalo se i pjevalo onako kako su to diktirali najpoznatiji riječki, ali i hrvatski štovatelji irske glazbe



RIJEKA Koja je boja u petak navečer bila najpopularnija u Palachu? Odgovor glasi: zelena, a krivac za to je sveti Patrik. Već tradicionalno, klub u Kružnoj upriličio je feštu u čast zaštitnika Irske. Za razliku od prošle godine kada su uspjeli dovesti i jedan strani bend, ove godine program je bio »recesijski«, pa su Riječani uživali u melodijama jakih domaćih snaga bez kojih je nezamisliva bilo koja proslava »zelenog« blagdana. U glavnim ulogama bili su The Shamrock i Belfast Food, bendovi koji su u trećoj prostoriji Palacha stvorili neopisivu gužvu. I ne samo to. Stvorili su iznimno veselu atmosferu i barem na kratko otjerali sive oblake, jer nema za to boljeg recepta od njihove glazbe.  


Nastupom lovranske grupe The Shamrock, počela je luda plesna zabava. Oni koji ih znaju, slasnom i masnom porcijom punka i irskog folka vjerojatno nisu bili iznenađeni, dok su se oni drugi ugodno iznenadili. Publika je do dolaska »dečkiju u suknjicama« bila pošteno zagrijana. A onda su se pojavili Belfast Food i mjesta za plesanje više nije bilo.


Tijesni je Palach u tim trenucima pucao po šavovima, skakalo se i pjevalo onako kako su to diktirali najpoznatiji riječki, ali i hrvatski štovatelji irske glazbe. Najbolji je to dokaz koliko su »Belfasti« koncertno atraktivni i koliko vjernu publiku imaju i u svom rodnom gradu. U više od dva sata svirke izveli su sve svoje uspješnice i nekoliko covera od kojih je vrlo dojmljiva bila instrumentalna obrada »Corrsa« na violini. Plesalo se i uz »Šporki stari grad«, »Mate i Matildu«, »Van iz grada«. Pivo je teklo u potocima, atmosfera je bila užarena. Nije teško zaključit – najbolja veselica u gradu u čast svetom Patriku.