Prvi upisni krug

Počinju prijave za upis u srednje škole

Ivor Balen

Prijave za upis u ljetnom roku primaju se danas i sutra, objava rezultata bit će 6. srpnja, a upisi će se obavljati 7. srpnja



RIJEKA Danas i sutra obavljaju se prijave za upis u srednje škole u  prvom upisnom krugu. Učenici koji su završili osmi razred prijaviti se  mogu u škole za koje su zainteresirani i za koje ispunjavaju uvjete u  razdoblju od 8 do 16 sati.


Upisi će se u prvom krugu vršiti u četvrtak 7.  srpnja. Svi koji se ne upišu, na raspolaganju će imati drugi krug, prijave  za koji će se zaprimati 11. i 12. srpnja, a upisi vršiti 13. srpnja. Treći ili  »jesenski« upisni rok, za koji nema bodovnih pragova, ali se može upisati samo ono što ostane, zakazan je za 22. i 23. kolovoza.



U Hrvatskoj se po Odluci o upisu učenika u I. razred srednje škole Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, u školskoj godini 2011./2012.  može upisati 53.762 učenika u 2.118 razrednih odjela.




Prijave za upis u ljetnom roku primaju se danas i sutra, objava rezultata (ljestvice poretka na oglasnoj ploči i na mrežnim stranicama škole) bit će u srijedu, 6. srpnja, a upisi će se obavljati u četvrtak, 7. srpnja.


Prijave za upis u drugom upisnom krugu bit će u ponedjeljak, 11. srpnja, objava rezultata u utorak, 12. srpnja, a upisi u srijedu 13. srpnja.


U jesenskom upisnom roku objava nepopunjenih upisnih mjesta (prema vrstama programa) i rokova bit će poznata najkasnije do 19. kolovoza.


Prijave za upis bit će 22. kolovoza, objava ljestvice poretka 23. kolovoza, a upisi učenika 24. i 25. kolovoza.



Prema planu Ministarstva u srednju školu u Primorsko-goranskoj  županiji ovog će se ljeta upisati 3.290 učenika. Tu brojku Ministarstvo  je odredilo na temelju zajedničke procjene Primorsko-goranske županije i Odsjeka za prosvjetu i kulturu Ureda državne uprave u PGŽ, a  ona se temelji na broju učenika koji su završili osmi razred kojem se  dodaje procjena broja ponavljača prvih razreda srednjih škola i procjena broja učenika koji će doći iz drugih županija, a oduzimaju se ovdašnji učenici koji će otići u druge županije. Osnovnu školu je inače u  PGŽ ove godine završilo 2.687 učenika ili 52 manje nego prošle godine.


Učenici ove godine na raspolaganju imaju i jedan novi program, riječ  je o »dentalnom asistentu« u Medicinskoj školi, odnosno jednoj vrsti  »medicinske sestre« za zubare.