Javni gradski prijevoz

Nove pokazne karte 65+ Autotroleja od ponedjeljka

Marinko Glavan

Cijena godišnjih pokaznih karata za sve osobe s navršenih 65 godina života nije se mijenjala u odnosu na prošlu godinu te iznosi od 30 do 198 kuna ovisno o primanjima



Osim korisnicima čija primanja ne prelaze dvije tisuće kuna mjesečno, Grad Rijeka subvencionira godišnje pokazne karte i za muškarce koji su više od 40 puta dali krv i žene s 25 i više darivanja. Pravo na besplatni prijevoz o trošku Grada imaju i stradalnici u ratu ili članovi njihovih obitelji, hrvatski ratni vojni invalidi i stradalnici Domovinskog rata, udovice ili roditelji umrlih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata te ratni i civilni invalidi rata. Treća kategorija osoba kojima Grad Rijeka subvencionira prijevoz su slijepe i gluhe osobe, oboljeli od cerebralne i dječje paralize, oboljeli od multiple skleroze, dijalizirani i transplantirani bubrežni bolesnici te osobe s tjelesnim oštećenjem organizma od 70 posto ili više, a pravo na subvenciju Grada ostvaruju i korisnici doplatka za pomoć i njegu ili osobne invalidnine pri Centru za socijalnu skrb Rijeka. 


Prava na navedene subvencije, ističu u »Autotroleju«, imaju isključivo osobe s prebivalištem na teritoriju Grada Rijeke. Prošle je godine tu povlasticu koristilo oko pet tisuća Riječana.





Cijena godišnjih pokaznih karata za sve osobe s navršenih 65 godina života nije se mijenjala u odnosu na prošlu godinu te i dalje ovisi o cenzusu primanja korisnika. Tako karta za one čija su primanja do dvije tisuće kuna stoji 30 kuna, za one s primanjima od dvije do tri tisuće cijena je 78 kuna, od tri do četiri tisuće penje se na 144 kune, a najskuplja je za one s primanjima iznad četiri tisuće kuna koji će za godinu dana vožnje javnim prijevozom morati izdvojiti 198 kuna.   


 Novi korisnici


Na godišnje karte 65+ pravo imaju osobe starije od 65 godina života s prebivalištem na području gradova Rijeke, Bakra, Kastva, Kraljevice i Opatije te općina Čavle, Jelenje, Klana, Lovran, Matulji, Kostrena i Viškovo. 


Osobe koje prvi put izrađuju kartu 65+, kao i osobe koje kupuju novi kupon moraju donijeti osobnu iskaznicu, odrezak od zadnje mirovine ili potvrdu od banke o inozemnoj mirovini ili zadnju platnu listu za osobe koje su starije od 65 godina, a još uvijek rade, ili potvrdu da ne primaju mirovinu, izdanu od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Rijeci ili Opatiji. Sa sobom moraju ponijeti i jednu fotografiju dimenzija 3 x 3,5 centimetara ne stariju od 6 mjeseci te osobni identifikacijski broj (OIB).   


City kartica


Korisnici karte 65+ koji spadaju u prvu kategoriju primanja, do dvije tisuće kuna mjesečno, imaju pravo na besplatnu kartu, točnije njihove karte plaćaju gradovi i općine na čijem teritoriju imaju prijavljeno prebivalište, osim općina Lovran i Klana.    


Osobe starije od 65 godina do 1. lipnja prošle godine imale su pravo na potpuno besplatan prijevoz autobusima »Autotroleja«, pa je tadašnja odluka o uvođenju godišnjih pokaznih karata, ma koliko njihova cijena bila simbolička, naišla na negodovanje umirovljeničke populacije. Iz Grada Rijeke i »Autotroleja« uvođenje godišnjih pokaznih karata 65+ pravdalo se potrebom za uvođenjem reda, a ne financijskim motivima, zbog nerijetkih zloporaba prava na besplatni prijevoz građana starije životne dobi. 


U proteklih godinu dana »Autotrolej« je izdao oko 24 tisuće karata osobama s navršenih 65 godina, a prema riječima direktora Željka Smojvera, evidentiranje svih korisnika, pa tako i ove skupine, od iznimnog je značaja za uvođenje City kartice, odnosno sustava elektroničke naplate karata. 


– Rezultati uvođenja godišnjih karata pomogli su nam kako kod same evidencije korisnika, tako i kod optimiziranja linija, vozila i strukture voznih jedinica. Treba imati na umu kako je javni gradski prijevoz živa materija koja se kontinuirano mora prilagođavati potrebama svojih kako postojećih tako i novih korisnika, što nam je ujedno i glavna zadaća – rekao je Smojver.