Problemi s popisom stanovništva u Viškovu

Komadina: Greška popisivača nenamjerna, reakcija Pupovca neprimjerena

Tihana Tomičić

Propust je trebao biti prijavljen Popisnom centru Viškovo, ali vidimo da je netko neslužbeno kontaktirao SDSS i Milorada Pupovca koji je na temelju neslužbenih informacija reagirao u javnosti, i to u trenutku kad je greška već bila ispravljena. To se tako ne radi – rekao je Komadina



RIJEKA –  Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina izjavio je da prema njegovim saznanjima popisivač stanovništva u Viškovu, koji je građaninu srpske nacionalnosti sugerirao neadekvatno vjersko izjašnjavanje, i potom je suspendiran zajedno s kontrolom, nije namjerno to učinio. Stoga će Županijsko popisno povjerenstvo, kojemu je on na čelu, u naredna tri dana utvrditi stvarni tijek događaja, i tek potom će dalje reagirati ako bude potrebno.


– Županijsko popisno povjerenstvo nije prijeki sud, niti će to biti dok ga ja vodim – izjavio je Komadina.


Naime, kako tvrdi, građaninu kojemu su prekršena građanska prava u ovom slučaju kojega je potom u javnosti potencirao i komentirao SDSS, ispravno je navedena nacionalna pripadnost, kao i korištenje srpskog jezika, no »zbog nepoznavanja kategorija vjeroispovjesti« u rubrici »vjersko opredjeljenje« došlo je do propusta – ali, greška je odmah uočena i otklonjena.




»Popisivač se vratio, i u roku od dva sata greška je uočena i otklonjena«, rekao je.


– Propust je trebao biti prijavljen Popisnom centru Viškovo, ali vidimo da je netko neslužbeno kontaktirao SDSS i Milorada Pupovca. To znači da je Pupovac na temelju neslužbenih informacija reagirao u javnosti, i to u trenutku kad je greška već bila ispravljena. To se tako ne radi – rekao je Komadina.


Objasnio je da će Popisni centar Viškovo sada dati prijedlog mjera prema dotičnom kontroloru, o čemu će Županijsko povjerenstvo raspravljati na sjednici 6. travnja.


Dosad su prikupljene izjave svih u lancu odgovornosti, ali ne i samog građanina koji se našao oštećen ovom nenamjernom pogreškom, rekao je župan Komadina.