Ultrabrzi Vladin scenarij

Danas odluka o nastavku privatizacije “3.maja”

Orjana Antešić

U prethodnom natječaju odlučivalo se nekoliko mjeseci, a sada Povjerenstvo i Vlada imaju svega nekoliko sati 



RIJEKA Treći pokušaj prodaje »3. maja« na dobrom je putu da uđe u anale kao dosad najbrže odrađena privatizacija u Hrvatskoj.


Nakon što je natječaj bio otvoren samo deset dana, a Fond za privatizaciju već  je analizirao ponudu Končareve tvrtke »Jadranska ulaganja«, za danas  je u Ministarstvu gospodarstva zakazana sjednica Vladinog povjerenstva za praćenje privatizacije »3. maja« s koje bi trebalo stići mišljenje o  tome smatra li se Končara prihvatljivim rješenjem za riječki škver ili ne.  


Riječ je o savjetodavnom tijelu koje je oformljeno više zbog privida  transparetnosti nego što ima stvarnog utjecaja na Vladine odluke.  Međutim, ono što se u prethodnom natječajnom krugu odrađivalo kroz  nekoliko sjednica, protegnutim na nekoliko mjeseci, sada se želi »stisnuti« u svega – nekoliko sati.





Ako Končar kupi 3. maj, Brodotrogir i Kraljevicu  moguće je objedinjavanje dijela službi ovih triju brodogradilišta



Naznake su da bi ovo deveteročlano tijelo  u kojem sjede predstavnici resornih ministarstva gospodarstva i financija, HFP-a, »Jadranbroda«, uprave i tri trećemajska sindikata,  trebalo   »pročešljati« ponudu novog kupca »3. maja« i odmah izaći sa stavom,  kako bi onda Vlada na svojoj današnjoj sjednici donijela i formalnu  odluku o nastavku privatizacije riječkog brodogradilišta.


Sluteći što se krije iza napomene o žurnosti današnje sjednice Povjerenstva, predstavnici sindikata najavljuju protivljenje ovom ekspresnom postupku.  Povjerenik Sindikata Istre i Kvarnera Vedran Sabljak i  glavni povjerenik SMH-a Juraj Šoljić smatraju da je nemoguće u tako  kratkom vremenu donijeti relevantan stav o Končarevoj ponudi.  


– U ovom trenutku ne raspolažemo ama baš nikakvim materijalima i  podacima iz ponude »Jadranskih ulaganja«. Tu ćemo dokumentaciju  dobiti tek na samoj sjednici. Nemoguće je u tih sat ili dva koncipirati  bilo kakav stav, tim više što ne znamo ni što stoji u izvješću komisije  HFP-a, kazao je jučer Šoljić.


Kao što je poznato, »Jadranska ulaganja« preuzela su plan restrukturiranja Uprave »3. maja«, a u proizvodnom se dijelu baziraju uglavnom  na gradnji sofisticiranih tankera.


Obrazlažući to obvezom provođenja  kompenzacijskih mjera, najvjerojatnije kroz fizičko rušenje trećeg navoza,  direktor »Jadranskih ulaganja« Nenad Končar spomenuo je i mogućnost korištenja postojećih kapaciteta metalurške obrade za izradu,  primjerice, stupova za vjetroelektrane. Na tom tragu se može promatrati i prekjučerašnji otkup »ulaznice« na natječaju za gradnju novih  naftnih spremnika Janafa u Omišlju.


S obzirom da se Končar pojavljuje  i kao kupac Brodotrogira i »Kraljevice« moguće je i objedinjavanje dijela službi ovih triju brodogradilišta, među kojima je »3. maj« najveći i  najjači, ali istovremeno i najjeftiniji za Končara.