Europski projekt (ipak) za predizbornu svrhu

Uspjelo lobiranje Jadranke Kosor: Potpisivanje ugovora s EU samo dva dana uoči parlamentarnih izbora?!

Dražen Ciglenečki

Na ljevici nisu, kako su u HDZ-u očekivali, pretjerano zabrinuti jer će, kažu, ugovor potpisati i predsjednik Josipović, a uvjereni su i da takva pomoć ne može preokrenuti stavove biračkog tijela



Jadranka Kosor u srijedu rano poslijepodne nije još ni svoje kolege iz Vlade i predsjedništva HDZ-a izvijestila o sadržaju razgovora s Tuskom, ali i u Zagrebu su već kalkulirali da će se ugovor potpisati prije izbora. »Očito se ide u tom smjeru. Vjerojatno će naši politički protivnici s ljevice sada biti nezadovoljni, ali mi im tu ne možemo pomoći«, zadovoljno je komentirao jedan visokopozicionirani HDZ-ovac. 


Predsjednik Republike Ivo Josipović zadnjih se dana neprestano konfontirao s premijerkom i njezinom strankom oko datuma izbora, ali on ne vidi ništa spornoga u tome da se pristupni ugovor između Hrvatske i EU potpiše u osvit parlamentarnih izbora.– Neka se samo potpiše, što prije to bolje, volio bih da potpišemo čim se steknu svi uvjeti. To je državna stvar, ne stranačka, ne vjerujem da će imati utjecaj na izbore, kaže predsjednik Josipović.

U SDP-u su se, izgleda, pomirili da će Jadranka Kosor dobiti priliku za svečarsko fotografiranje s europskim političkim uglednicima neposredno pred izbore. »Mi na to ne možemo utjecati. Ne možemo, naravno, javno protestirati i tražiti da potpis bude što kasnije jer to ne bi bilo u skladu s nacionalnim interesom. Ali, sve to skupa neće utjecati na rezultat izbora, uostalom, i predsjednik Ivo Josipović stavit će svoj potpis na ugovor zajedno s premijerkom«, kazao nam je visoki izvor iz SDP-a. 


Potpredsjednik Sabora, SDP-ovac Neven Mimica povezuje mogući raniji rok za potpisivanje ugovora sa željom EPP-a da daju zamah predizbornoj kampanji Jadranke Kosor.  




– Ovakva eventualna pomoć europskih pučana mogla je pomoći 2007., ali danas više ne može preokrenuti stavove biračkog tijela, uvjeren je Mimica.


Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora, HNS-ovka Vesna Pusić pažljivo je iščitala izvještaj iz Varšave, a iz njega i HDZ-ove namjere. 


– Očito je da će cijeli europski projekt, kojem je opozicija doprinijela koliko i današnja Vlada, HDZ koristiti kao stranačku, a ne državu stvar u izborima, komentirala je Pusić. 


U kontekstu vijesti iz Varšave valja se podsjetiti kako je prošlog petka, nakon sastanka vladajuće koalicije, premijerka izjavila da bi ugovor mogao biti potpisan 9. prosinca. Na tom sastanku nije bilo ni riječi o potpisivanju ugovora, ali jedan premijerkin koalicijski partner smatra da je ona već tada znala da će ugovor biti na stolu na prijelazu iz studenog u prosinac. 


»Moglo bi se zaključiti da je premijerka prvi put do tada spomenula 9. prosinac samo da bi na taj način sugerirala da datum izbora nema veze s tim. Ali, već je tada, po svemu sudeći, znala da će ugovor biti potpisan u finišu kampanje, nekoliko dana prije 4. prosinca«, zaključio je taj koalicijski partner.