Hrvatska na ulicama

Tisuće prosvjednika marširalo Zagrebom; Hebrang: Ovo mi je najgore od rata, zašto nisu išli pred Sanaderovu kuću

Dražen Ciglenečki

Po procjenama novinara na vrhuncu prosvjeda sudjelovalo je oko sedam tisuća protuvladinih prosvjednika, a po policijskoj procjeni dvije i pol tisuće



ZAGREB Prosvjedna šetnja zagrebačkim ulicama, u kojoj je, po procjenama novinara, na vrhuncu sudjelovalo oko sedam tisuća protuvladinih prosvjednika, a po policijskoj procjeni dvije i pol tisuće, završila je večeras oko 21 sat dolaskom na Trg bana Jelačića, gdje je novo okupljanje najavljeno ponovno za utorak u 18 sati na Cvjetnom trgu.


Prosvjednici su krenuli u 16 sati sa Cvjetnog trga u kilometarsku šetnju gradom, zaustavivši se pritom u Radićevoj ulici, gdje policija čuva prilaz Markovu trgu, zatim ispred sjedišta Hrvatske demokratske zajednice, zgrade u kojoj živi predsjednik saborskog kluba zastupnika HDZ-a Andrija Hebrang, Doma sindikata, Hrvatske radio-televizije te sjedišta Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatske gospodarske komore u Savskoj ulici.



Ovo mi je najteže od rata, viču da sam lopov, a cijeli se život borim protiv lopova. Zanimljivo da nisu išli pred Sanaderovu kuću, rekao je Andrija Hebrang





Šetnju su završili u 21 sat na središnjem zagrebačkom trgu.


Građani su prosvjedujući protiv Vlade i zahtjevajući raspisivanje prijevremenih izbora hodali u koloni posred prometnica, prekidajući promet na mjestima gdje su prolazili.


Uz zvukove bubnjeva i indijanske pokliče ulicama su uzvikivali parole »hoćemo izbore«, »Jaco odlazi«, »HDZ lopovi«, nakon čega su ispred sjedišta HDZ-a na Trg žrtava fašizma zapalili svijeću.Pred domom Andrije Hebranga uzvikivali su »Remetinec«, »HDZ mafija«, »HDZ odlazi«, »Pinokio«, pred HRT-om »Hoćemo istinu« i »Hloverka odlazi«, dok su pred sjedištem MUP-a prozvali ministra Tomislava Karamarka uzvicima »Karamarko ostavka« i »Čuvate mafiju«.

Hodajući Savskom ulicom prosvjednici su izvikivali parole i protiv predsjednika uprave Hrvatskog telekoma Ivice Mudrinića te predsjednika koncerna Agrokor Ivice Todorića. Pred sjedištem Hrvatske gospodarske komore vikali su i »Nadane lopove«, a ranije pred sjedištem HSS-a u Zvonimirovoj ulici »Friščiću lopove«.


Među transparentima koje su neki prosvjednici nosili isticale su se poruke »Ne trebaju nam lideri da bismo odlučili – direktna demokracija« i »HEP, vode, šume, zdravstvo, obrazovanje… – protiv privatizacije, protiv kapitalizma«.


Cijelim putem prosvjednike je pratila policija koja je večeras izvijestila da je sve prošlo mirno.»Tijekom prosvjeda nije bilo intervencija ili privedenih, a prem našim procjenama okupilo se oko 2.500 građana«, izjavila je Hini glasnogovornica zagrebačke policije Jelena Bikić

Kronologija prosvjeda


21 00 Prosvjed se polako stišava. Okupljeni su poručili premijerki “Laku noć, Jaco”. Novo okupljanje prosvjednika dogovoreno je za utorak u 18 sati na Cvjetnom trgu.


20 15 Ispred zgrade MUP-a u Savskoj ulici prosvjednici su skandirali “Svi smo mi Ivan Mamić” što se odnosi na mladića kojeg je nedavno na Jarunu ubio policajac. Osim toga, ponovno se traži ostavka ministra Tomislava Karamarka.


19 30 Prosvjednici su stigli do zgrade HRT-a na Prisavlju. Andrija Hebrang u izjavi za Novi list rekao je: Ovo mi je najteže od rata, viču da sam lopov, a cijeli se život borim protiv lopova. Zanimljivo da nisu išli pred Sanaderovu kuću.


19 00 Prolazeći kraj zgrade sindikata prosvjednici su prozvali i sindikalne organizacije uz skandiranje “Gdje ste sindikati, gdje ste sindikati”. Ne prestaju ni povici “Jaco odlazi” te “Svi na ulice”


18 25 Prosvjednici odlaze od Hebrangove kuće uz povike “Vidimo se opet”.


18 10 Prosvjednici ispred doma Andrije Hebranga uzvikuju “Javi se” i “Lažove”.


18 00 Prosvjednici su krenuli prema domu Andrije Hebranga koji, kako doznajemo, nije trenutno tamo. No, čim je saznao za namjere prosvjednika odlučio se vratiti kući. “Hvala što ste mi javili, neću ja ostaviti svoju obitelj”, rekao nam je Hebrang nakon što smo ga nazvali za komentar.


17 30 Po dolasku ispred sjedišta HDZ-a prosvjednici opet pozivaju premijerku Kosor, ali i ministra Karamarka da podnesu ostavke. Skandira se “Lopovi, lopovi” i “Čuvate mafiju” te ironično “Samo nas je tisuću”


17 25 Impresivna kolona kreće se prema sjedištu HDZ-a uz povike “Vratite nam novce”. Koliko je točno prosvjednika na ulici teško je procijeniti.


17 00 Prosvjednici dolaze do policijskih barikada u Kamenitoj ulici. Uz povike “Svi na ulice” i “Idemo na HDZ” vraćaju se prema Trgu bana Jelačića


16 50 Oko dvije tisuće prosvjednika krenulo je s Cvjetnog prema Markovom trgu uz skandiranje “Jaco odlazi” i “Hoćemo izbore”


16 40 Okupljenima se obratio Pero Kovačević: Mi nismo anarhisti kako nas nazivaju, znamo točno što želimo. Kao prvo, Vada mora otići, drugo: raspisati prijevrmene izbore, treće: promjena izbornog zakona da biramo ljude a ne stranke; četvrto: sankcioniranje pljačke u pretvorbi; peto: obračun sa kriminalom i korupcijom. Mi nismo anarhisti nego građani, hoćemo promjene, rekao je Kovačević.


16 25 HDZ je dvadeseet godina na vlasti ali nisu napravili ništa, sjede u crkvi u prvom redu na misi a oglušuju se o svih deset božjih zapovjedi. To nisu ljudi, oni su demoni koji ne znaju kakav je osjećaj govoriti istinu. Ne smijemo se služiti nikakvom agresijom ili nasiljem. Nećemo promjenu nego transformaciju, izjavio je jedan od govornika. Na prosvjedu je opet i Pero Kovačević koji je nedavno suspendiran suspendiran iz HSP-a dr. Ante Starčević.


16 18 Nakon napada na aktualnu vlast prosvjednici su počeli prozivati i oporbu, ali i predsjednika Ivu Josipovića te banke i medije.


16 15 Sjeb… su državu, naš cilj je nova Hrvatska, treća Hrvatska s vlasti koja nešto vrijedi, dolje HDZ, izjavio je jedan od prosvjednika uz odobravanje pristunih.


16 00 Nekoliko stotina ljudi okupilo se na početku nove runde antivladinih prosvjeda u Zagrebu.


Glavnu ulogu preuzeo je Ivan Pernar koji se na početku se obratio okupljenima uz parolu “Zastava HDZ je simbol zla”. “PItanje je trenutka kad će ova vlast pasti, ja sam ovo pokrenuo i znam da će ovo uspjeti” izjavio je Pernar. Komentirajući navodne sukobe s ostalim prosvjednicima, Pernar je prosvjednike upitao žele li da ih i dalje vodi dodajući “ja vas nikada neću ostaviti kao što su napravile političke elite.”


Među prosvjednicima je i stariji čovjek koji na šeširu ima naljepnica s porukom “EU ne hvala” ali s transparentom “Vi rušite hrvatsku državu jer vam je droga skupa” koja je očito namjenjena samim prosvjednicima. Na drugo strani transparenta nalazi se poruka “Jedni srbijanski, drugi engleski, treći komunistički špijuni i odrodi, a četvrti ste samo bedaci”