Udruga slabovidnih suočena s predrasudama hotelijera

Hoteli Central i Uno odbili dati smještaj slijepim osobama sa psima vodičima

Marija Radošević

Hoteli Central i Uno prekršili su zakon donesen prije trinaest godina. U pansionu Antonio u Brodskom Vinogorju članove Udruge slabovidnih dočekala je posve druga priča: - Primili su nas bez ikakvog ustručavanja i tako ljubazno da ćemo tamo sigurno otići ponovno, pohvaljuje Mira Katalenić pansion Ante i Anđelke Mijačević



SLAVONSKI BROD - Da i u Slavonskom Brodu ima predrasuda prema osobama s invaliditetom pokazuje nedavni slučaj kada je Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet, pripremajući radionicu o zapošljavanju slijepih i slabovidnih osoba, naišla na neočekivani problem – gdje prespavati.



Dva su ih brodska hotela zbog pasa vodiča, kažu, odbila! Pri tome nisu niti znali da krše zakon donesen prije trinaest godina koji slijepim osobama u pratnji psa vodiča jamči pravo  korištenje prijevoznih sredstava i slobodan pristup svim javnim mjestima – od liječničkih čekaonica, restorana, banaka do hotela.


Psi vodiči oči su slijepe osobe. Njihovi korisnici ističu kako im je uz psa vraćeno dostojanstvo čovjeka kojeg se poštuje, a ne sažalijeva. Unatoč tomu, predsjednica Udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet, Mira Katalenić, navodi da ih u hotelima Central i Uno nisu htjeli primiti sa psima:

»Rekli su da bi ih trebali dezinficirati nakon našeg odlaska«.




I dok u Rezidenciji Uno Andrea Prkačin na optužbe odgovara demantijem: »Članovi udruge već su sa psima boravili u našim sobama i to nikada nije bio problem, ali ovaj put jednostavno nije bilo mjesta«, vlasnik hotela Central Stjepan Lucić  objašnjava zašto nije ugostio slijepe osobe i njihove pse vodiče.



Nažalost, priča iz Slavonskoga Broda nije usamljen primjer, no u ovome kao i u ostalim gradovima mnogo toga će se promijeniti kada stigne prvi pas vodič, iz iskustva potvrđuje Zagrepčanaka Snježnana Vučić.


Kada je 1993. godine dobila prvog psa vodiča, ulice su progledale. Neugodnih iskustava je bilo, ali za nju više nema neosvojivih prostora.


»Mene se više niotkuda ne može otjerati«, samouvjerena je Vučić.


 Tomislav Goll, dopredsjednik Povjerenstva za osobe s invaliditetom grada Broda, potvrđuje kako je edukacija ključna u borbi s predrasudama. U tome su europske zemlje daleko odmakle, a pojedinačni loši primjeri drastično se kažnjavaju.


»Grad koji razmišlja kako se brendirati kao poželjno turističko odredište ne bi smio dozvoliti zabranu ulaska psa vodiča u hotele«, kaže Goll, koji uskoro planira organizirati radionicu za hotelijere i vlasnike pansiona na području Grada kako bi ih podsjetili na zakonske odredbe i prava osoba s invaliditetom.



– Mi za to nismo registrirani i nismo ih mogli primiti zbog ostalih gostiju koji su možda alergični na dlake – kaže Lucić, koji je ipak članove udruge uputio u pansion Antonio u Brodskom Vinogorju, gdje ih je dočekala posve druga priča.


– Primili su nas bez ikakvog ustručavanja i tako ljubazno da ćemo tamo sigurno otići ponovno – pohvaljuje Katalenić pansion Ante i Anđelke Mijačević. – Ne pravimo razliku, svi su gosti dobrodošli, u sobama ih je sada bilo šest s tri psa koji su mirni i ‘školovani’, spavaju na vlastitim prostirkama, za doručkom leže uz nogu svog vlasnika i ne ometaju ostale – kaže Anto, koji do sada nije imao prigovora ostalih gostiju kada su u pitanju psi vodiči ili kućni ljubimci.