Oprbenjaci žele mirnu promjenu vlasti

SDP neće podržati ulične prosvjede protiv Vlade

Tihana Tomičić

SDP-ovci su usporedili Jadranku Kosor s Marijom Antoanetom zbog izjava da broj prodanih automobila govori o relaksiranom i kvalitetnijem životu građana Hrvatske



RIJEKA – SDP podupire rad civilnog društva, ali ulica nije mjesto gdje treba doći do promjena, stoga kao stranka nećemo podržati ulične prosvjede protiv Vlade. Naravno, to ne znači da poneki SDP-ovac neće pojedinačno biti prisutan pred Banskim dvorima, ali vlast treba promijeniti mirno, na izborima – poručili su riječki zastupnici Željko Jovanović, Slavko Linić i Luka Denona.


Oni su ponovno kritizirali premijerku, »Sanaderovu prijestolonasljednicu« Jadranku Kosor čije je neznanje, nesposobnost i podkapacitiranost dovela do 334.378 nezaposlenih.


Usporedili su je s Marijom Antoanetom zbog izjava da broj prodanih automobila govori o relaksiranom i kvalitetnijem životu građana Hrvatske:




– Ta je izjava na tragu one znamenite: ako nemate kruha, jedite kolače. Međutim, ova Vlada dovela je građane na rub siromaštva, i danas smo od Sanaderove zemlje znanja postali Kosoričina zemlja čobana u kojoj će na kraju svi relaksirano kopati po kontejnerima – izjavio je Jovanović.


Slavko Linić ističe da Kosoričina Vlada nije sposobna za reforme, nije sposobna ni kontrolirati tržište, te su cijene goriva, brašna i šećera u stalnom rastu, a nema ni kontrole izvoza pšenice, te je upitno po kojoj cijeni će je Hrvatska uskoro početi uvoziti. Sve to dovest će do poremećaja u opskrbi hranom, rekao je Linić, dodajući tome i podatak da su potpore Vlade za zapošljavanje 2007. godine iznosile 195 milijuna kuna, a danas svega – 42,6 milijuna.


To najbolje govori o aktivnosti ove Vlade, rekao je Linić


Luka Denona je predstavio SDP-ov prijedlog zakona o rokovima plaćanja obavezna, po kojemu bi se rok za plaćanje svih obaveza i u privatnom i u državnom sektoru skratio na 30 dana, izuzetno 60 dana, uz velike novčane kazne, ali i jednu novost: evidenciju svih dugovanja u Fini, uz obavezu kvartalnog izvještavanja Vlade i Sabora, te »relaksiranje« uvjeta za pokretanje stečaja.


Naravno, rekao je Denona, Sabor je već odbio taj SDP-ov prijedlog, kao i šest drugih, među kojima i zakonski prijedlog o rasterećenju cijene rada smanjenjem zdravstvenih doprinosa, te prijedlog o uvođenju poreza na kamate.