Sedam tisuća ljudi na protuvladinom prosvjedu u Zagrebu

Rastrgali zastavu HDZ-a, zapalili SDP-ovu i EU-a

Danko Radaljac

Ispred gradskog HDZ-a strgnuta zastava vladajuće stranke, a potom na Iblerovom trgu svoju porciju dobio i SDP i EU



ZAGREB – Dosad najmasovniji protuvladini prosvjedi, popularno nazvani “Facebook prosvjedi”, u Zagrebu su bili posebni jer su se prosvjednici mirnim hodom uspjeli probiti takorekuć do stana premijerke Jadranke Kosor. Osim toga, prosvjednici su skinuli i rastrgali zastavu HDZ-a sa zgrade njenog Gradskog odbora, kritika je upućena i koalicijskom partneru vladajućih, HSS-u, ali i SDP-u čija je zastava zajedno s onom EU skinuta sa stranačke središnjice na Iblerovom trgu i zapaljena.


Prosvjedi su u jednom trenutku skupili i oko sedam tisuća ljudi, koji su još jednom policiji priredili šetajuću večer, pri čemu je očigledno da MUP-ovci nisu očekivali posjete drugim strankama, jer ih nisu štitili.


Na kraju večeri demonstranti su napokon uspjeli doći i blizu stana premijerke Jadranke Kosor na Ravnicama, gdje su je “počastili” skandiranjem “Ukrala si stan” i “Znamo gdje živiš”.




Čitavi su prosvjedi protekli naglašeno mirno, neslužbeno se saznaje kako je uhićeno tek troje ljudi, i to zbog uriniranja na javnim površinama.


Prema do sada već ustaljenoj praksi, sve je počelo na Cvjetnom trgu, gdje je najprije govorio Ivan Pernar, a nakon njega su se ljudima obratili i saborski zastupnici Dragutin Lesar i Damir Kajin, prvi saborski zastupnici koji su se pridružili prosvjednicima. Oni su prozvali vladajuće, tražeći izbore, a Lesar je pozvao građane da svaki dan u 19.30 sati na prozorima zapale svijeće, kojima će tražiti što skorije izbore. Lesar je izjavio da Vlada namjerava s izborima odugovlačiti sve do veljače 2012. godine, a Kajin očekuje za tjedan dana 20 zastupnika na prosvjedima.


Nakon toga slijedio je odlazak prema Markovu trgu, a napokon se uspjela proći i sada već kultna Radićeva ulica. Naime, policija je kordon postavila iza Kamenitih vrata, očigledno poučena primjerom od dva dana prije, kada su vidjeli da im se Radićevom može prići i sa sjeverne strane. Nakon skandiranja “Mi vas volimo” i “Mi vas plaćamo” otišlo se prema središnjici HDZ-a, koju su branio policijski kordon. Nakon skandiranja “Ko ne skače policajac” napušta se i ta lokacija te se ide kroz Immportanne centru na Vukovarsku ulicu. Tu je nastao prijepor, jer su demonstranti zaključili kako ih ubačeni policijski provokatori pokušavaju izvući iz centra grada.


Preko Savske ulice vraćaju se u središte metropole, gdje u Gundulićevoj ulici skidaju zastavu HDZ-a s gradske organizacije. Do Gradskog odbora HDZ-a došlo se spontano. Naime, prosvjednici su već krenuli u suprotnom smjeru kad je jedan shvatio da su nadomak Gradskog odbora. SDP je pred svojom stranačkom centralom počašćen i skandiranjem “SDP lopovi”, ali u “dajte nam dnevnice” čime su se izrugivali Andriji Hebrangu. Najbolje je prošao HSS koji nema istaknutu zastavu na fasadi zgrade. Svo vrijeme pred stranačkim prostorijama pazilo se da se ne napravi nikakva materijalna šteta i da se ama baš ništa ne polomi i prevrne.


Nakon vizita političkim strankama odlazi se do stana premijerke Kosor, pri čemu se jednostavnom doskočicom  nadmudrila policija i njihovi kordoni. Oni su blokirali cestu, a prosvjednici su prošli kroz žbunje i zaobišli policiju, na što ona nije reagirala. Nakon polusatnog skandiranja pod prozorom Jadranke Kosor prosvjednici su, nakon pet sati prosvjeda zaputili kućama, najavljujući dolazak i u petak navečer.


Kronologija prosvjeda


22.40-Nakon što su Jadranki Kosor poželjeli laku noć, prosvjednici počeli odlaziti kućama


22.20- Napokon je prosvjed uspio stići i do premijerke. Pedesetak metara od zgrade u kojoj Jadranka Kosor živi, prosvjednici zauzeli parkić i skandiraju “Javi se” i “Nema spavanja”, a tu i tamo se spominje deložacija. Parole su “Zanamo gdje živiš” i “Susjedi na ulicu”. Susjedi premijerke KOsor su na balkonima i promatraju što se događa. Prosvjednika je sada oko 300-tinjak, a zgradu osiguravaju dva kordona policije


22.05– Prosvjednika sve manje, ali zbog manjeg broja uspjeli nadmudriti policiju. Dok su oni blokirali ceste, demonstranti se provukli kroz grmlje i policajcima došli s leđa, a ovi su sve to mogli samo promatrati


22.00– Policija se odlučila neblokirati Zvonimirovu ulicu, već kordonima na manjim ulicama priječe prilaz Ravnicama. Za sada sve mirno, broj prosvjednika očekivano samnjen


21.30– Prosvjednici odlaze od HSS-a, čini se kako je slijedeća destinacija zagrebačke Ravnice i stan premijerke Kosor. Biti će zanimljivo vidjeti hoće li ih policija u tome pokušati spriječiti, obzirom da im put do SDP-a i HSS-a nitko nije ometao


21.25– Na red je stigao i HSS, jer su se prosvjednici skupili u Zvonimirovoj ulici ispred njihove središnjice. Kako su u HSS-u ili lukavi ili jednostavno nemaju stranačku zastavu na fasadi, ništa od skidanja i paljenja.


21.15– Napušta se središnjica SDP-a, ali nakon što se posprdno skandiralo “Dajte nam dnevnice”. Navodno se ponovno kreće prema središnjici HDZ-a



Protuvladin skup na splitskoj Rivi


Skupina (oko 300) Splićana okupilo se večeras posredstvom društvene mreže Facebook na Rivi na prosvjednom skupu kojeg su nazvali „Split protiv Vlade“ te su mirnom šetnjom  duž Marmontove ulice došli u Sinjsku ulicu ispred sjedišta županijskoga splitsko-dalmatinskog HDZ-a, gdje su bili raspoređeni pripadnici interventne policijske postrojbe s nekoliko vozila.Prosvjednici su se, bez izgreda, zadržali desetak minuta ispred sjedišta županijskog HDZ uzvikujući „HDZ mafija“,  „HDZ lopovi“, Hrvatska policija mito i korupcija“ ali su i zborno pjevali policiji „Mi vas volimo“ te se potom vratili na Rivu i mirno razišli. Prije mirnoga odlaska pred sjednište županijskog HDZ-a prosvjednici su na Rivi zapalili više svijeća i pored njih stavili smrtovnicu na kojoj je pisalo „Kradeze vlada“.Prosvjednici su zborno uzvikivali „Dolje Vlada!“, „Pada Vlada!“,  „Hoćemo izbore!“, „Jaco odlazi!“,  „Dolje lopovi!“,  „HDZ lopovi, SDP lopovi državu ste…!“, „Volimo Hrvatsku“.„Mi nismo ni lijevi ni desni, mi nismo ni vjernici ni nevjernici, nego smo pokradeni građani naše Hrvatske“, rekao je tajnik splitske udruge DADANTI  Bruno Pavletić istaknuvši kako je to udruga za pomaganje eksperimentalne udruge koja podupire prosvjednike. Saša Ćupurdija iz Facebook grupe „Split protiv Vlade“ koja je organizirala večerašnji prosvjed, rekao je kako se  prosvjednici protive svakom obliku nasilja i nereda. „Želimo rušiti Vladu ali na miran i demokratski način“, rekao je on. Prosvjednici su nosili transparente s natpisima: „Padaj Vlado i nepravdo!“,  „Izbori“, „Generalni štrajk“, „Gladan posla i perspektive, sit obećanja i ….“.Za vrijeme šetnje Marmontovom ulicom prosvjednici su uzvikivali: „Kerume lopove!“, „HDZ lopovi“, „SDP lopovi!, „HNS lopovi!“, „HSS lopovi!“, „IDS lopovi!“, „DC lopovi!“, što je izazivalo smijeh promatrača i okupljenih.

Stotinjak prosvjednika u Đakovu


Prosvjed usmjeren protiv Vlade, a organiziran preko društvene mreže Facebook, održan je večeras i u Đakovu. Prema procjeni policije na prosvjednom skupu se okupilo stotinjak prosvjednika, koji su ispred Gradske vijećnice uzvikivali »Dolje Vlada!« i »Raspišite izbore!«.


»Nezadovoljstvo naroda aktualnom vlašću i sve većim siromaštvom došlo je do točke ključanja i jedino rješenje je odlazak ove Vlade i raspisivanje prijevremenih izbora«, izjavio je inicijator prosvjeda Denis Sučić, nezaposleni građevinski radnik iz Tomašanaca pokraj Đakova.


Prosvjedu, koji je trajao oko sat vremena i prošao je bez izgreda, kratko je nazočio i gradonačelnik te saborski zastupnik Zoran Vinković.Među okupljenim prosvjednicama bilo je i onih »prerušenih u ovcu« čime su aludirali na nedavnu premijerkinu izjavu o pastirima.


21.05– Strgnute zastave SDP-a i EU-a, a kako nisu bile mokre kao ona HDZ-ova, njih uspjeli zapaliti


21.00– Prosvjednici došli na Iblerov trg, ispred središnjice SDP-a. Najjačoj oporbenoj stanci se uzvikuje “SDP lopovi”


20.50– Prosvjednici se kraće vrijeme zadržali na Trgu bana Jelačića. Pjevalo se “Moja domovina”, “Još Hrvatska ni propala”, “Ustani bane”. Potom se spontano kreće kroz Jurišićevu ulicu. Vozači u znak podrške čitavim putem trube.


20.40– Nakon neuspjelog pokušaja paljenja zastave HDZ-a, samo je rastrgali. Kreće se dalje, uz povike “Ruši mafiju, nedamo Hrvatsku” i standardno “Svi na ulice”


20.30– Prosvjednici stigli u Gundulićevu ulicu, ispred središta gradske organizacije HDZ-a. Uz masovno odobravanje netko skinuo zastavu vladajuće stranke. Policija nije bila pripremljena za ovu lokaciju, tako da ih za sada nema


20.10– Ništa od zgrade HRT-a. Prosvjednici produžili Vukovarskom i skrenuli u Savsku ulicu, vraćaju se u centar Zagreba. Neki od njih smatraju kako je u koloni nekoliko ubačenih policajaca u civilu koji su prosvjede željeli maknuti iz središta grada.


20.00- Prosvjed kroz Vukovarsku ulicu, prosvjednici hodaju cestom, automobili se kreću pješačkim stazama. Na Prisavlje se ide okolnim putem.


19.45– Demonstranti prolaze kroz Immportane centar, idu prema Prisavlju i zgradi HRT-a. Nakon toga za sada je plan ići na Novi Zagreb i pozvati na prosvjed stanovnike najveće zagrebačke zgrade, popularne “Mamutice” u kojoj živi više tisuća ljudi


19.30– Prosvjednici napuštaju Trg žrtava fašizma, za sada se ne zna koja je slijedeća lokacija. Svi prihvatili skandiranje “Jadranku na burzu”


19.10– Kako policija nije na prilazima Trgu žrtava fašizma postavila nikakve kordone, prosvjednici se počeli skupljati kod Meštrovićevog paviljona, nasuprot prostorija HDZ-a, koje u potkovi brane korodni policije. Skandira se “Bacite nam Hebranga”, a pred policajce je položeno nekoliko cvjetova.


U jednom trenutku svi su počeli poskakivati i skandirati “Ko ne skače policajac hej hej hej”. Najamsovniji prosvjedi do sada, kada je “Facebook” organiziranje u pitanju, okupljeno više od tri tisuće ljudi, neke slobodnije procjene govore i o pet tisuća


18.50– Nakon kraćeg zadržavanja pred policijskom barikadom, prosvjednici se okrenuli i pošli nazad prema Trgu bana Jelačića. Prije toga obećali policajcima daće raditi noćnu smjenu. Uz skandiranje “Kara Marko Jadranku” prema vlastitim riječima idu ponovno prema središnjici HDZ-a. Policiji se skandira “Mi vas plaćamo” ali i “Mi vas volimo”.


18.45– Prvi put od početka prosvjeda demonstranti prošli Radićevu ulicu, jer na njoj ovaj put nema kordona. Policijska barikada ovaj put malo iza Kamenitih vrata, na kojima se dio prosvjedika i pomolio. Na barikadama se narod zaustavio i skandira “Jaco odlazi”


18.40– Sada već preko 2.000 okupljenih prosvjednika ulazi u Radićevu ulicu, uz standarno skandiranje “Jaco odlazi”


18.35– Prosvjedici s Cvjetnog trga kreću prema sjeveru, za sada se ne zna prema Trgu bana Jelačića ili sad već kultnoj Radićevoj ulici.


18.20– Sada se već ispunio Cvjetni trg, između 1.000 i 2.000 osoba, ponovno raste broj okupljenih s vremenom. Okupljenima se obratili saborski zastupnici Dragutin Lesar i Damir Kajin. Lesar je pozvao sve građane koji ne mogu biti na prosvjedu da u 19.30 sati na vlastitim prozorima zapale svijeću za odlazak ove vlasti.


– Na Markovu trgu više se ništa ne može promijeniti, jer se više nikakav prijedlog ne sluša. Oni nisu poslušali niti glas 716.000 građana koji su tražili referendum o Zakonu o radu, kazao je Lesar, optužujući vladajuće da žele izbore prolongirati do veljače slijedeće godine.


Kajin je pak kazao kako nisu prosvjednici huligani, kako ih neki prozivaju, već su huligani oni koji su na vlasti bez izbornog legitimiteta.- Huligani su oni koji su pokrali državu, a sad se ne žele maknuti s vlasti. Mafija je pokrala državu, ali neće više dugo, kazao je zastupnik IDS-a, dodajući kako bi svatko morao imati pravo doći na Cvijetni trg.


18.00– Nekoliko stotina prosvjednika okupilo se na Cvjetnom trgu unatoč snijegu i hladnoći u Zagrebu.


Prvi put od početka antivladinih prosvjeda pojavili se i političari. Pored već najavljenog Dragutina Lesara, pristuan i Damir Kajin iz IDS-a, koji je kazao da je došao onima koje vlast tuče, jer ovako dalje ne ide.


– Došao sam onima koje tuku, jer ovako više ne ide. Vlast neće pokleknuti pred 15 tisuća ljudi, ili dvije tisuće u Splitu, ali kada vide na tisuće po svim gradovima, znati će da je vrijeme za promjene, kazao je Kajin, a na pitanja pojedinih prosvjednika o pasivnosti vođe najveće oporbene stranke kada su prosvjedi u pitanju, Istranin te kazao kako smatra da će uskoro i Milanović biti tu, te da je uz njih.


Ivan Pernar drži svoj sada već uobičajen govor, gdje je sad počeo pričati i o tome da se radi o revoluciji. Policija mirno nadgleda skup, a već od ranog poslijepodneva središtem Zagreba zamjećivale su se brojnije postrojbe u plavim uniformama. Ovo je inače peti prosvjed u Zagrebu u posljednjih devet dana.