Sastanak u Gospiću

Pahor: Slovenija će prva započeti ratifikaciju hrvatskog ugovora za EU

Denis Romac

Premijerka Kosor, koju je župan Jurković nazvao "vilom Velebita", bila je iznimno ponosna zbog najave predsjednika Barrosa o skorom zaključenju pregovora 



GOSPIĆ – Slovenski premijer Borut Pahor obećao je u Gospiću, na susretu s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor, da će Slovenija biti među prvim zemljama koje će započeti postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom. “


Želim biti prvi koji će 24. lipnja u Bruxellesu, na zasjedanju Europskog vijeća, dragoj Jadranki čestitati i zapljeskati kada dobije poziv za članstvo u Europskoj uniji”, kazao je Pahor tijekom svečanosti polaganje kamena temeljca za tvornicu kalcitnih punila u Gospiću, koju gradi slovenska tvorinica Calcit iz Kamnika.


Premijerka Kosor, koju je župan Ličko-senjske županije Milan Jurković  nazvao “vilom velebita”, bila je iznimno ponosna zbog najave predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa o skorom zaključenju hrvatskih pregovora.




“Dragi kolega Pahor, ulazak u EU smatramo povratkom kući, jer smo uvjereni da ondje oduvijek i pripadamo”, kazala je premijerka Kosor.  


Slovensko poduzeće Calcit, nakon četiri godine neuspješnog nastojanja, tek lani dobilo je dozvolu lokalnih  vlasti za tvornicu u koju će uložiti deset milijuna eura i koja će zapošljavati 30 radnika. 


Kosor i Pahor redovito se sastaju od srpnja 2009., kada su započeli dijalog koji je doveo do arbitražnog sporazuma, a zatim i do poboljšanja odnosa između država.