Presuda u Strasbourgu: Vlada prekršila Konvenciju o ljudskim pravima

Hrvatska diskriminira, građani plaćaju štetu

Vesna Roller

Sud u Strasbourgu ustvrdio je da je Hrvatska prekršila članke 14 i 9 Europske konvencije o ljudskim pravima kojima se zabranjuje diskriminacija temeljem vjerske pripadnosti i jamči pravo na slobodu vjeroispovijesti, te zbog toga mora platiti štetu

Hrvatska diskriminira tri vjerske zajednice reformacijsko-protestantske orijentacije – Savez crkava »Riječ života«, Crkvu cjelovitog evanđelja te Protestantsku reformiranu crkva – te zbog toga mora platiti štetu koja ukupno iznosi više od 32 tisuće eura, presudio je Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu. U objavljenoj presudi, Sud je ustvrdio da je Hrvatska prekršila članke 14 i 9 Europske konvencije o ljudskim pravima kojima se zabranjuje diskriminacija temeljem vjerske pripadnosti te jamči pravo na slobodu i prakticiranje vjeroispovijesti. Naime, Hrvatska je onemogućila da ove tri registrirane vjerske zajednice poučavaju vjeronauk u školskim i predškolskim ustanovama i da njihovi članovi sklapaju brakove u svojoj crkvi, te zabranila njihovim službenicima pristup zdravstvenim ustanovama, ustanovama socijalne skrbi, kaznionicama i zatvorima.

Nenadležni sud


Ovakvim pravorijekom Europski je sud uvažio argumente iz tužbe koju su ove tri vjerske zajednice predale prije dvije godine i o kojoj je Novi list opširno izvijestio. Europski suci presudili su da Hrvatska svakoj vjerskoj zajednici mora isplatiti devet tisuća eura neto (što znači da mora uplatiti i prateće poreze) u ime nematerijalne štete, te 4.570 eura za troškove postupka. Ova će se sredstva uzeti, naravno, iz državnog proračuna koji pune hrvatski građani, pa će tako svi oni »platiti« diskriminaciju koje su provodile hrvatske državne institucije. Svoja ustavnom zajamčena prava tri vjerske zajednice godinama su neuspješno pokušavale izboriti putem hrvatskih institucija, a 2005. godine obratile su se i Ustavnom sudu. No, on se proglasio nenadležnim jer su, objasnili su ustavni suci, prava ovim crkvama uskraćena temeljem Vladine odluke, a ne na osnovi zakona, što je formalno točno. Naime, hrvatski Zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica iz 2002. odredio je da pravo na javno obavljanje vjerskih obreda imaju samo one zajednice koje zaključe ugovor s Vladom. A koncem 2004. godine Vlada je u svojem zaključku definirala posebne uvjete za sklapanje tih ugovora.

Ugovor s Vladom


Tako je vjerska zajednica morala dokazati da je na području Hrvatske djelovala na dan 6. travnja 1941. godine, da je nakon toga kontinuirano postojala te da broj njezinih vjernika prelazi šest tisuća prema posljednjem popisu stanovništva. Ako, pak, ne ispunjava ove uvjete, onda mora dokazati da se »radi o povijesnoj vjerskoj zajednici europskog kulturnog kruga«. No, Vlada je vrlo nedosljedno primjenjivala vlastiti zaključak. Tako je s ovim trima zajednicama odbila sklopiti ugovor, obrazloživši da ne zadovoljavaju ni jedan od propisanih uvjeta. No, prije toga ugovore je zaključila s mnogim vjerskim zajednicama koje su puno »mlađe«, koje imaju znatno manje vjernika i koje ne pripadaju »europskom kulturnom krugu«. Ugovor s Vladom ima, primjerice, Bugarska pravoslavna crkva, osnovana 2000. godine, s osam članova, Makedonska pravoslavna crkva iz 2001. koja broji 211 članova, te mnoge druge zajednice – Kristova crkva, Evanđeosko-pentekostna crkva, Savez Pentekostnih crkava u RH, Savez baptističkih crkava, Kristova crkva, Kršćanska adventistička crkva – koje nisu ni tražene starosti niti okupljaju šest tisuća vjernika.      Presuda Europskog suda za ljudska prava pokazuje da je pravda pobijedila. Jednakost svih vjerskih zajednica zajamčena je hrvatskim Ustavom i nadamo se da će sada, kada je na to Hrvatsku upozorio Europski sud, ona konačno vrijediti i za nas, komentirao je Mario Dučić, pastor i predsjednik Crkve cjelovitog evanđelja.    Dučić dodaje da su predstavnici i vjernici triju vjerskih zajednica zadovoljni što su suci u Strasbourgu uvažili njihovu žalbu zbog diskriminacije.    – Mi smo tom žalbom ušli u rizik i bili smo izloženi velikom pritisku, posebice Vladinog ureda za odnose s vjerskim zajednicama, rekao je Dučić.