Stranačka pripadnost - ključ napredovanja u javnim poduzećima

Član sam HDZ-a, preporučujem se sa štovanjem

Ladislav Tomičić

Primjeri iz života uče da je pripadnost vladajućoj stranci propusnica za bolji život. No, što je s onima koji se nisu učlanili – njima ostaje da gledaju kako članovi avansiraju 



Poštovani, kroz dugi niz godina istaknuo sam se aktivnim odnosom prema obavezama te korektivnim i blagovremenim rješavanjem povjerenih zadataka. Posebno bih istaknuo moj visok stupanj učinkovitosti i iskustvo u organizaciji naplate cestarine, tehnici naplate i održavanju opreme naplate cestarine, koje sam stekao tijekom svog sedmogodišnjeg rada u Hrvatskim autocestama. 



 Istaknuo bih svoju privrženost stranci. Istaknuti sam član HDZ-a 





Sam sebe Upravi Hrvatskih autocesta ovako je preporučio viši suradnik za instalacije I. S. iz Slavonskog Broda. Njegove, vojnički odlučne rečenice tražile su put do direktorovog srca. Bio bi to samo još jedan bizaran dopis da nije onog njegovog dijela koji je viši suradnik za instalacije ostavio za kraj, gdje će svoje obraćanje u krešendu dići za oktavu više. To je naglasio presudne momente svoje profesionalne biografije. 


 Pismo namjere


– Istaknuo bih svoju privrženost stranci. Istaknuti sam član HDZ-a u Brodsko-posavskoj županiji, nosio sam i jednu od lista na nedavnim izborima za VMO (Vijeće mjesnih odbora), a u više navrata išla je preporuka za moje napredovanje prema Upravi HAC-a i resornom ministru. Potpisnici tih preporuka su župan Danijel Marušić, predsjednik Županijske skupštine i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Zdravko Sočković. Po tim preporukama predlagan sam za rukovodeća mjesta u našoj firmi. Nisam pravno kažnjavan i protiv mene se ne vodi nikakav proces, zaključio je viši suradnik. 


Preporuka kojom je ambiciozni I. S. nakanio savladati karijerni uspon obiluje njegovim kvalitetama i poželjnim sklonostima, poput: »pratim najnovije svjetske trendove u prometu, a moja sklonost timskom radu te izvrsno poznavanje posla svrstavaju me u najviši vrh stručnjaka za ovu vrstu posla«. Na koncu, avaj, preporuka istaknutom članu nije pomogla.Puno ime i prezime našeg junaka ne navodimo, jer u telefonskom razgovoru koji smo s njim vodili na temu predmetnog pismenog uratka, I. S. se otkrio kao prostodušna osoba koja bez dlake na jeziku potvrđuje ono što je u Hrvatskoj svima poznato. Lokalne organizacije političkih stranaka preporuke poput njegove prosljeđuju u javna poduzeća i na taj način pomažu, ili pokušavaju svojim članovima pomoći, pri zapošljavanju, profesionalnom napredovanju… Razgovarajući sa sugovornikom, pohvalili smo njegov dobar stil. Višem suradniku pohvala se svidjela: »Imam ja tog dara.« 

   


Svemoguća politika


– Ja sam vam bio na listi HDZ u Slavonskom Brodu, pa su moji procijenili da bih mogao napredovati. To je išlo preko stranke, ali nije palo na plodno tlo. Prva preporuka je poslana prije dvije godine, kad su bili izbori, ali nije prošlo. 


Kako to da nije išlo, majku mu, naljutili smo se na neučinkovitu stranačku organizaciju. Naivni kakvi jesmo, nismo ni slutili kakve sve prepreke leže na putu čovjeku kojeg stranka na internom natječaju javnog poduzeća gura kao svog favorita. 



 Naivni kakvi jesmo, nismo ni slutili kakve sve prepreke leže na putu čovjeku kojeg stranka na internom natječaju javnog poduzeća gura kao svog favorita



– Konkretno, kod nas u Slavonskom Brodu zadnjih godina prolaze HSP i HSLS. HDZ u mom slučaju ništa nije uspio. Ovi prolaze kao koalicijski partneri. Iako sam imao visoku stručnu spremu, na natječaju za voditelja tehničke jedinice Đakovo, prošao je čovjek iz HSP-a s višom stručnom spremom. Kod nas vam je sve politika – znate već kako to ide, rezignirano je zaključio. Pa to je da čovjek ne povjeruje, solidarizirali smo se s višim suradnikom. Dobro kako to ide, hoće li opet biti prilike, zanimalo nas je, ali I. S. nije davao nadu. 

– Firma mora raspisati interni natječaj i u tom natječaju vam znači ta preporuka. Preporuka ide preko središnjice županijske organizacije, koja potpisuje preporuku za svoje članove. Povratna informacija je išla isto preko središnjice. U mom slučaju nije prošlo. Znate kako je – koalicija i tako dalje, svako se bori za svoje ljude. Ja sam se dosta razočarao u sve to i neću više pokušavati, zaključio je viši suradnik I. S. 


Da se svako bori za svoje ljude, odnosno da je u Hrvatskoj 2011. godine članska knjižica važna jednako kao što je bila važna crvena knjižica u Jugoslaviji – to je suvišno dokazivati. Svakodnevica obiluje primjerima protežiranja ljudi zbog pripadnosti vladajućim političkim opcijama. Ova navada toliko se uobičajila da je kriju još samo političari pozicionirani od srednjeg do visokog ranga. Primjer našeg I. S., koji novinaru prostodušno priča o preporukama preko županijske središnjice, o političkoj protekciji govori da se dole na dnu ljestvice – političke, poslovne ili životne – ona toliko uobičajila da se više i ne doživljava kao nešto što je nedopušteno.  


Pravila igre


Za ovu tezu nudimo još jedan primjer, također iz Slavonskog Broda. I ovaj slučaj se odnosi na Hrvatske autoceste, čiji zaposlenici su nam doturili materijal koji prezentiramo. 



Firma mora raspisati interni natječaj i u tom natječaju vam znači ta preporuka. Preporuka ide preko središnjice županijske organizacije, koja potpisuje preporuku za svoje članove.



Elem, radi se o životopisu koji je nadležnima u poduzeću poslala djelatnica K. S., udana majka dvoje djece rođena 1965. godine. Zaposlena je na poslovima niže stručne spreme. Vjerujući da zaslužuje bolji posao od posla čistačice, u životopisu daje na znanje da ima srednju stručnu spremu, kao što bi to valjda u njezinoj poziciji učinila čistačica u svakoj normalnoj zemlji. Međutim, naša čistačica potrebnim nalazi naglasiti svoju pripadnost Hrvatskoj demokratskoj zajednici, u koju se, piše, učlanila 2008. godine. Doprinos u Domovinskom ratu, dakako više je nego dobrodošao. 


– Bila sam dragovoljac Domovinskog rata od 1992. do 1993. godine te sam nosilac Spomenice Domovinskog rata. Član sam sindikata i Udruge hrvatskih branitelja, a od 2008. godine član sam HDZ-a, piše nadležnima radnica. 


Vama ostavljamo da procijenite hoće li joj navođenje stranačke pripadnosti pomoći u nastojanju da realizira svoju ambiciju. Nitko je, dakako, pritom nema pravo osuđivati zato jer je shvatila pravila igre. Život ju je naučio da članska iskaznica vladajuće stranke služi kao propusnica za bolji život. Države nastaju, stare i propadaju, ali članske iskaznice ostaju. 


Doduše, teško da će našoj K. S. taj podatak značajno pomoći. Na dnu piramide pravila igre počesto ne važe. Na teži način shvatio je to i viši suradnik za instalacije I. S., istaknuti član HDZ-a Brodsko-posavske županije. Stranka jest tu da uvijek pruži ruku i pomogne članu da se afirmira kao vrijedna jedinka društva, ali i njezine su mogućnosti ograničene. Male kadrovske potrebe javnih poduzeća i državne administracije počesto se čak i članovima ukazuju kao neprelazna prepreka. 


Što je, međutim, sa onima koji se još uvijek nisu učlanili? Rade li u javnim poduzećima i državnoj administraciji, njima ostaje da gledaju kako avansiraju nositelji Reda najjačih preporuka. Zna biti frustrirajuće, ali što ćete – takav je život.