"Zapaprio" predsjedniku

Bloger pollitike.com Mislav Šutalo priveden zbog kritike Josipovića?

Nataša Božić

Šutalo, koji se sam deklarira kao razočarani Josipovićev glasač, u  svom blogu nazvanom »Ivo Josipović, Varšavska, HUP, Mudrinić, spletkaroši i prevaranti!«, objavljenom još prošle godine u srpnju, prozvao je  Josipovića da je izdao svoja obećanja kada je šefa HT-a Ivicu Mudrinića  stavio u svoje ekonomsko vijeće



Tražili su da im ostavim računalo i nisu me pitali ništa o mojim prijavama protiv Mudrinića – Mislav Šutalo



Šutalo, koji se sam deklarira kao razočarani Josipovićev glasač, u  svom blogu nazvanom »Ivo Josipović, Varšavska, HUP, Mudrinić, spletkaroši i prevaranti!«, objavljenom još prošle godine u srpnju, prozvao je  Josipovića da je izdao svoja obećanja kada je šefa HT-a Ivicu Mudrinića  stavio u svoje ekonomsko vijeće.


“Sklon teškom kriminalu”


Šutalo, koji je u HT-u dobio nezakonit otkaz, podnio je više kaznenih prijava protiv Mudrinića i Josipoviću je pisao prijave i upozoravao ga na navodne Mudrinićeve nezakonite postupke. Kako Josipović nije reagirao, Šutalo je u svom blogu krenuo »džonom« i na Josipovića tvrdeći kako štiteći Mudrinića štiti i kriminal, te je insinuirao da je Mudrinić Josipoviću financirao kampanju.


Ivo Josipović javio se kao komentator  Šutalovog teksta na politici poručivši mu kako je »kleveta, posebno iznešena putem široko dostupnog medija poput interneta, kazneno djelo  za koje postoji i odgovornost za štetu«. Isti odgovor uputio je Šutalu i  na mail, a dan kasnije 23. siječnja Josipović je Šutalu odgovorio mailom  kako je »očito da je on sklon olakom optuživanju, čak i za teški kriminal«.



U Uredu predsjednika tvrde kako nemaju baš nikakve veze s postupkom policije prema Šutalu





–  Vjerojatno Vas neću tužiti (iako sam o tome ozbiljno razmišljao),  jer naprosto ne želim gubiti vrijeme na nemoralne i glupe optužbe koje  okolo pišete – otpisao je Josipović, u gluho doba noći, Šutalu. Dan poslije, uručen mu je policijski poziv na informativni razgovor i Šutalo je  uvjeren kako nije riječ o pukoj koincidenciji.


– U policiji su mi rekli da ih isključivo zanimaju okolnosti pod kojima je objavljen blog o Josipoviću i Mudriniću, razgovor je trajao pola sata i pitali su me samo jesam li ja to objavio, kako je došlo do toga da sam napao u naslovu da je Josipović spletkar i prevarant, koja mi je e-mail adresa – objašnjava Šutalo i tvrdi da su policajci od njega tražili da im preda svoje računalo, što on nije želio učiniti. 


Reakcija DORH-a


Šutalu nije jasno zašto policija i DORH reagiraju ako ga Josipović nije osobno prijavio za klevetu. To je pitanje građanskog postupka, kaže Šutalo, ne znam zašto bi DORH ili policiju zanimalo čak i da sam uvrijedio ili klevetao Josipovića, a nisam. 


U Uredu predsjednika tvrde kako nemaju baš nikakve veze s postupkom policije prema Šutalu.– Predsjednik je imao komunikaciju s gospodinom Šutalom, kao što  ju ima sa nizom građana putem e-maila i ne mora sa svima imati zajednički jezik. Ali nije ga prijavio policiji, to ne dolazi u obzir, zašto bi  uopće to učinio? – kaže Josipovićeva glasnogovornica Danica Juričić.


Glasnogovornik policije Krunoslav Borovec također tvrdi da policija  nije Šutala zvala na razgovor zbog bloga o Josipoviću već upravo zbog  njegovih prijava protiv Mudrinića.– Mislav Šutalo poslao je svoju pritužbu na otprilike šezdesetak adresa.


Na nju je najprije reagiralo Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku, koje je od policije tražilo da policija obavi razgovor s njim o njegovoj prijavi. Osječka policija ga je tražila, jer tamo ima prijavljeno prebivalište. Nisu ga našli na adresi i utvrdili su da živi u Zagrebu, pa je zagrebačka policija obavila razgovor s njim – objašnjava Borovac postupke policije i dodaje kako od Šutala nisu tražili niti da pregledaju, niti da im ostavi svoje računalo. 


– Lažu o svomu što su rekli! Nikada nisam živio u Osijeku i ne znam zašto tvrde da tamo imam prebivalište. Tražili su da im ostavim računalo i nisu me pitali ništa o mojim prijavama protiv Mudrinića, iako sam im ja nudio da im kažem sve što znam i donesem i dokaze, nego samo o okolnostima pod kojima je došlo do objave mog bloga – tvrdi i dalje Šutalo.