Novinarka HTV-a prijavljena zbog prijetnji djelatniku Rijeka Prometa

Odri Ribarović prijetila otkazom vozaču pauka koji je uklonio njezin automobil s mjesta za invalide

Marinko Glavan

Revoltirana što je paukom uklonio njezin nepropisno parkirani automobil s Delte, Odri Ribarović doviknula je Vitomiru Duškoviću da će kao poznata novinarka »srediti« da izgubi posao: »U ovim kriznim vremenima od sutra ostajete bez posla«

RIJEKA  Djelatnik Rijeka Prometovog pauka Vitomir Dušković prijavio je policiji HTV-ovu novinarku Odri Ribarović, zaštitno lice popularne emisije More, za kazneno djelo prijetnje, jer mu je, kako tvrdi, na deponiju vozila na Brajdici, revoltirana time što je paukom uklonio njezin nepropisno parkirani automobil, prijetila da će kao poznata novinarka »srediti« da izgubi posao. Kao vozač pauka Dušković je, kaže, već navikao na razne prijetnje i ispade vlasnika nepropisno parkiranih vozila, jedan ga je čak i udario automobilom, slomivši mu nogu, no prijetnje HTV-ove novinarke shvatio je ozbiljno te je odlučio potražiti zaštitu, i to ne samo na policiji, već i od Hrvatskog novinarskog društva, HTV-a, ali i tvrtke u kojoj radi, Rijeka Prometa. Do incidenta je, prema njegovim riječima, došlo prije tjedan dana, kada je Ribarović došla na Brajdicu po svoj automobil, neposredno prije toga uklonjen s parkirnog mjesta za invalide na parkiralištu Delta, prema nalogu prometnog redara.

– Odmah je pitala kolegu Ivana Vilkea koji je radio na šalteru ime i prezime osobe koja je digla njen auto, prijeteći otkazom i govoreći kako je ona poznata novinarka te da može parkirati gdje hoće jer ima besplatno parkiranje. Na njezino inzistiranje tko je osoba koja joj je digla auto, javio sam se i rekao da sam ja to učinio. Kako je i dalje bila vrlo neugodna te kazala da se ona može parkirati i na mjesto za invalide, jer je bila na novinarskom zadatku, odgovorio sam joj da bi kao poznata novinarka trebala biti primjer ostalima te da bi mene bilo sram parkirati na mjestu za invalide – kaže Dušković, dodajući kako je očekivao da će rasprava na tome završiti, no iznenadila ga je reakcija novinarke.



Na parkiralištu na Delti je bila gužva, pa sam svoje vozilo parkirala na prostor pokraj mjesta za invalide. Kako je automobil na susjednom parkirnom mjestu bio vrlo »komotno« parkiran, nije mi preostalo drugo nego da parkiram na način da je moj automobil možda desetak centimetara ušao u parkirno mjesto za invalide, tvrdi Odri Ribarović.



Prijava policiji




– Obrušila se na mene riječima da odem kući soliti pamet ženi i djeci, a ne njoj, uz psovke koje ne želim ponavljati. No, ni na tome se nije zaustavila već mi je na kraju, nakon što joj je kolega naplatničar izdao vozilo, prolazeći pokraj otvorenih vrata kontejnera doviknula: »U ovim kriznim vremenima od sutra ostajete bez posla«. Zbog straha za svoje radno mjesto, ali i zbog poniženja koje sam doživio odmah sam odlučio sve prijaviti policiji. E-mailom sam se obratio i šefu HTV-ove riječke redakcije Jaroslavu Kovačeviću, predsjedniku HND-a Zdenku Duki, a od uprave Rijeka Prometa zatražio sam da se očituje prema HRT-u jer želim da se novinarka barem ispriča za svoje riječi – kaže Dušković.


Prozvanu novinarku Odri Ribarović njegove su tvrdnje i prijava za prijetnju, kako je sama kazala, posve zatekle, jer nemilih scena i teških riječi je doista, tvrdi, bilo, ali žrtva je bila ona, a ne djelatnik Rijeka Prometa.


– Na parkiralištu na Delti je bila gužva, pa sam svoje vozilo parkirala na prostor pokraj mjesta za invalide. Kako je automobil na susjednom parkirnom mjestu bio vrlo »komotno« parkiran, nije mi preostalo drugo nego da parkiram na način da je moj automobil možda desetak centimetara ušao u parkirno mjesto za invalide. To sam pokušala objasniti i naplatničaru na Brajdici kada sam došla po automobil, a rekla sam i da imam plaćeno parkiranje na Delti kao novinarka HRT-a. Taj je čovjek bio vrlo pristojan, no jedan od dvojice koji su stajali iza njega počeo me vrijeđati i vikati što mi novinari sebi umišljamo, da smo nemoralni i tako redom. Na to sam se obranila da ne razgovaram s njim i da me ne vrijeđa nego da čuva svoje radno mjesto i svoj posao – kaže Ribarović.


Duškovićev kolega Ivan Vilke, na deponiju zaposlen kao naplatničar,  potvrdio nam je jučer riječi svog kolege, rekavši kako je Ribarović nastupila vrlo bahato, tražeći od njega da joj kaže ime osobe koja joj je podigla auto.– Odgovorio sam joj da to nije bitno, jer se auti ne dižu našom odlukom ili procjenom, već isključivo prema nalogu prometnog redara koji  u naš dispečerski centar stiže elektroničkim putem, zajedno s fotografijom automobila koji je u prekršaju. Inzistirala je da joj kažem ime, govoreći da je poznata novinarka i da ima pravo parkirati na Delti, na što  sam joj odgovorio da joj ime ne bih rekao ni da ga znam. Kolega  Dušković je sve čuo i rekao joj da je on digao vozilo, na što je uslijedila  cijela neugodna scena koja je kulminirala njenim prijetnjama Duškoviću da će dobiti otkaz, kaže Vilke.Istu priču ispričao nam je i Darko Crnić, vozač pauka koji se također  našao na deponiju u tom trenutku. Pokazali su nam i fotografije vozila  Odri Ribarović, koje je zajedno s nalogom za uklanjanje vozila poslao  prometni redar, na kojima se vidi da je njen automobil dijelom parkiran na samom mjestu za invalide, a dijelom na žutim crtama između  dva invalidska mjesta. No i žute crte su, objašnjava Crnić, sastavni dio  mjesta za invalide.– Taj je prostor integralni dio mjesta za invalide, kao prostor za otvaranje vrata i smještanje težih invalida u kolica te se na njega ne smiju  prakirati ostala vozila, ističe Crnić.


To je, prema njenim tvrdnjama, dodatno razbjesnilo djelatnika Rijeka Prometa, koji ju je počeo glasno psovati.


Psovke i vikanje


– Psovao mi je majku, mahao rukama oko mene, prijetio da će pronaći i mene i moj auto te ga zapaliti. Vikao je da će zvati ludnicu, hodao za mnom do automobila, neprestano sipajući nove uvrede i prijetnje. Iskreno, bila sam uvjerena da će me na kraju i udariti ili mi oštetiti auto, no sve je, srećom ostalo na galami pa sam sjela u auto i otišla – kaže Ribarović, dodajući da je sam Dušković kasnije vjerojatno shvatio da je pretjerao pa je, u strahu da zbog svog ponašanja ne bude sankcioniran, izokrenuo cijelu priču te sebe proglasio žrtvom.Na pitanje kako objašnjava izjave dvojice Duškovićevih kolega koji su u cijelosti potvrdili njegovu verziju priče, Ribarović je samo kratko odvratila da su mu to ipak kolege s posla te dodala kako sama ne misli podizati prijave za prijetnje, jer ne želi publicitet na taj način, ali i da će, ukoliko dobije poziv iz policije, vrlo rado dati svoj iskaz o događaju.