Nova uprava riječkog prvoligaša, problemi stari

Komen uspio utišati plamen nezadovoljstva na Kantridi

Ivan Volarić

Intenzivno radimo na isplati treće plaće u posljednja dva mjeseca. Ipak smo uspjeli malo istopiti dug iako, neovisno o tome, moramo pronaći strateškog sponzora – kaže Komen



RIJEKA Predsjednik »bijelih« Robert Komen gotovo svakodnevno je na Kantridi tako da njegov jučerašnji dolazak u klub ne bi predstavljao ništa posebno da čelni klupski čovjek nije gostovao na uobičajenom kolegiju škole nogometa ponedjeljkom.


Jedna od stvari o kojoj se govorilo su pozamašni dugovi prema svim uposlenicima u školi. Trenerima u omladinskom pogonu se kao i prvotimcima i njihovim trenerima duguje pet plaća (još malo šest), što kod većine trenera koji rade s klupskim podmlatkom izaziva nezadovoljstvo koje svakim danom sve više raste.


Doduše, takvo negativno raspoloženje sasvim sigurno potpirile su i najave nove uprave riječkoga prvoligaša o uštedi i novom načinu rada u školi. Mnogi su se tu vjerojatno osjetili prozvanima i u budućnosti upitnima. Ukratko, od trenera će se tražiti puno više posla i odgovornosti, a primanja će biti… 




   – Primanja će počevši od 1. lipnja biti redovita! – uvjerava Robert Komen, predsjednik »bijelih«, koji je u prvom redu zahvaljujući nepovoljnoj prodaji Radomira Đalovića uspio isplatiti dvije plaće u svojih 50 predsjednički dana.


U odnosu na ona prethodna vremena uspijeva održavati redovno plaćanje, što je veliki korak naprijed, ali slaba utjeha svima onima koji će se pronaći u iznosu od oko 12,5 milijuna kuna (neslužbeno!), naslijeđenog duga od bivše klupske uprave na čelu s Ivanom Turčićem. 


  Naslijeđeni dugovi


U tih 12 »milijunčića utega oko nogu« nove uprave se nalaze i zaostale plaće trenera u omladinskom pogonu, zatim zaostaci prema prvoj momčadi, igračima prve momčadi…


Zanimljivo, ovi posljednju su obično ti koji »zapale vatru« nezadovoljstva u klubu, no ovoga puta iskra je stigla iz škole nogometa. Jedan od trenera prije nekoliko je dana poručio da je puno više očekivao od uprave iza koje stoji socijalno osjetljiva gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Vojkom Obersnelom… Tko nije! 


   – Ja sam vrlo jasno rekao prilikom preuzimanja kluba kakav ritam prihoda moramo imati, odnosno koji su iznosi u pitanju da bi pored redovitog poslovanja postupno topili naslijeđeni dug. Mi ne bježimo od duga, klub ne bježi od toga da je dužan.


Ne guramo taj problem pod tepih, ali ga jednostavno ne možemo riješiti preko noći. To sve što sam rekao se odnosi i na naše trenere u školi nogometa – nastavio je mladi i ambiciozni predsjednik koji vrlo dobro zna da se dug neće početi topiti sve dok na Kantridi ne osvanu novi sponzori. 


  Gdje su sponzori?


Naime, u ovih 50-ak dana nove vlasti na Kantridi »Rijeka« nije aktivirala niti jedan novi sponzorski izvor financiranja, a kamoli ostvarila ono što je Komen nebrojeno puta naglasio.    – U tijeku je bitka za strateškog sponzora.

Rekao sam već i o tome smo govorili na posljednjim sjednicama Izvršnog odbora i Predsjedništva da je u idućem razdoblju jedan od glavnih ciljeva pronalazak strateškog sponzora. Međutim, i škola nogometa se mora otvoriti tržištu, manjim sponzorima.


Imaju na raspolaganju cijelo pomoćno igralište kao oglasni prostor. Isto tako, direktoru Rubeši sam dao nalog da izradi pravilnik o nagrađivanju, ideja je da se jedan dio transfera igrača poniklih u školi vrati u školu kao stimulacija trenerima koji rade s mladim igračima – nastavio je Komen i najavio uskoro isplatu treće plaće… 


 – Intenzivno radimo na tome da isplatimo treću plaću u posljednja dva mjeseca. Dakle, ipak smo malo uspjeli istopiti dug iako mi neovisno o tome moramo što prije pronaći strateškog sponzora – zaključio je predsjednik »bijelih« u ulozi »vatrogasca«.