Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
24. siječnja 2020.
Proizvod Iskre iz Kranja

Telefon ETA i u muzeju MoMa u New Yorku

Ilustracija
Ilustracija
Autor:
Objavljeno: 27. travanj 2014. u 18:49 2014-04-27T18:49:30+02:00

Slovenski dizajner Davorin Savnik, koji je svjetsku slavu stekao dizajnom legendarnog Iskrinog telefon ETA-80, umro je prije desetak dana u 85. godini života

Svjetski poznati slovenski dizajner Davorin Savnik umro je prije desetak dana u 85. godini života. Svjetsku je slavu stekao dizajnom legendarnog Iskrinog telefon ETA-80 proizvedenog 1978. koji je tijekom osamdesetih, ali i znatno kasnije, bio neizbježan sastavni dio gotovo svakog kućanstva i ureda bivše Jugoslavije i zemalja koje su iz nje nastale.

Savnik je rođen u Kranju 1929. Bio je poznati slovenski industrijski dizajner i arhitekt. Studirao je na Fakultetu za građevinarstvo i geodeziju, na Glazbenoj akademiji u Ljubljani, te na Visokoj školi za industrijsko oblikovanje u češkom Gottwaldovu. Dodatno se usavršavao u Velikoj Britaniji, Italiji i SAD. Iako se prvo angažirao na području glazbe kasnije se ipak u punoj mjeri posvetio industrijskom dizajnu. Tako je od 1958. do 1961. radio u Iskri u Kranju, i to u Zavodu te tvrtke za automatizaciju. Od 1968. do 1973. bio je direktor oblikovanja u Iskri Commerce u Ljubljani, a nakon toga je radio samostalno.
  
Model telefona koji je dizajnirao Iskra iz Kranja napravila je u više od pet milijuna primjeraka. Model ETA je dio zbirke muzeja MoMA (Museum of Modern Art) u New Yorku i Muzeja moderne umjetnosti u Münchenu. Međutim, zbog slabe patentne zaštite njegov su dizajn telefona kopirale brojne svjetske tvornice. Po grubim, ali vjerojatno točnim procjenama u svijetu je napravljeno oko 300 milijuna telefona dizajnom identičnih Savnikovom telefonu. Tvornica Iskra je 1986. izložila 12 primjeraka plagijata u svojoj poslovnoj zgradi.

   Govoreći na raduju Savnik je rekao da mu je omiljeni dizajn Appleovih proizvoda, ali da ga ipak smeta tako velika euforija koja se oko njih stvara. Nije pristao na snimanje razgovora već je na pitanja odgovarao iz svoje kuće preko fiksnog telefona, naravno svoje legendarene ETA-e.
  

Predsjednik Društva dizajnera Slovenije Jurij Dobrila rekao je za dnevni list Delo da su se, kada je telefon ETA 80 izašao na tržište, svi čudili jer je bio nevjerojatno lijep, te da je postao statusni simbol. Dodao je da je cijeli svijet želio imati takav telefon, te da su članke i fotografije ovog telefona objavile japanske, američke, engleske, ruske i češke stručne novine i časopisi.

   U Sloveniji je 2012. izdana i prigodna marka s ovim legendarnim, globalnim proizvodom. Na svoju tridesetu godišnjicu, 2008. telefon ETA 80 bio je prikazan i u Muzeju za arhitekturi i dizajn na izložbi Iskra: dizajn 1946–1990. Savnik je dobio i nagradu Slovenskog društva dizajnera koju dodjeljuje Zavod Big u okviru Mjeseca dizajna, a njegov je rad uvršten i u zbirku Svevremenski slovenski dizajn.

Tijekom bogatog radnog vijeka, Savnik je dizajnirao audiovizualnu i telekomunikacijsku opremu, telefone, elektromedicinsku opremu, alate, računalnu opremu, električne i kućanske aparate. Bio je gost predavač na domaćim i inozemnim sveučilištima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.