Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
20. veljače 2020.
Presuda nakon nasilnih prosvjeda

Za nacistički pozdrav 2000 eura kazne i 8 mjeseci uvjetno u Njemačkoj

Autor:
Objavljeno: 13. rujan 2018. u 15:33 2018-09-13T15:33:23+02:00

Muškarac je također proglašen krivim za pokušaj tjelesnog ozljeđivanja policajca za vrijeme prosvjeda prije dva tjedna. Policajac mu je prišao nakon što je podignuo ruku na nacistički pozdrav koji je zabranjen prema njemačkome Ustavu

CHEMNITZ Nijemac je proglašen krivim u četvrtak zbog korištenja zabranjenoga nacističkog pozdrava za vrijeme povorke u Chemnitzu, gdje su nasilni prosvjedi desničarskih radikala izazvali rasprave o tome kako postupati s ekstremnim skupinama koje su utočište nacističkim simpatizerima.

Prosvjednici su se okupili zbog smrtonosnog napada nožem za koji se okrivljuju migranti, a koji je izazvao najgore desničarsko nasilje zadnjih desetljeća, stvarajući duboke podjele u stavu prema liberalnoj imigrantskoj politici kancelarke Angele Merkel.

Okružni sud osudio je 33-godišnjeg Nijemca na 8-mjesečnu uvjetnu kaznu i naredio mu da plati kaznu od 2000 eura. Glasnogovornik suda rekao je da će imati trogodišnji rok kušnje.

Muškarac je također proglašen krivim za pokušaj tjelesnog ozljeđivanja policajca za vrijeme prosvjeda prije dva tjedna. Policajac mu je prišao nakon što je podignuo ruku na nacistički pozdrav koji je zabranjen prema njemačkome Ustavu.

Muškarac je sudjelovao u povorci kroz Chemnitz 1. rujna koju je organizirala antiislamska PEGIDA i Alternativa za Njemačku (AfD).

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.