Impeachment

Važni svjedoci nazvali razgovor Trumpa i Zelenskija “neprimjerenim”. Irački vetaran poslao jasnu poruku Amerikancima

Hina

Jennifer Williams i Alexander Vindman / REUTERS

Jennifer Williams i Alexander Vindman / REUTERS



Saslušanja u okviru istrage o opozivu američkog predsjednika Donalda Trumpa uključila su u utorak dvoje važnih svjedoka ukrajinske afere, koji su slušali kontroverzni razgovor američkog predsjednika i njegovog ukrajinskog kolege te ga ocijenili “neprimjerenim”.


Pred Odborom za obavještajna pitanja Zastupničkog doma, koji vodi istragu, svjedočili su član Vijeća za nacionalnu sigurnost potpukovnik Alexander Vindman i posebna savjetnica potpredsjednika Mikea Pencea Jennifer Williams.


Na trećem javnom saslušanju u istrazi Vindman je rekao da je telefonski razgovor Donalda Trumpa s Volodimirom Zelenskijem bio “neprimjeren” te je osudio, kako je rekao, “kukavičke” napade na svjedoke u istrazi. 




Vindman, koga je zajedno uz ostale svjedoke kritizirao Trump, rekao je da su “podli napadi” na javne dužnosnike koji svjedoče u istrazi “sramotni” i pozvao Amerikance da budu “bolji od nezrelih i kukavičkih napada”. 


Irački ratni veteran nije izričito spomenuo Trumpa kada je govorio o “kukavičkim napadima”. 


“Neprimjereno je da predsjednik SAD-a traži stranu vladu da provede istragu o američkom građaninu i političkom protivniku”, rekao je Vindman u drugom tjednu održavanja javnih saslušanja. 


Istraga o opozivu je usmjerena na telefonski poziv 25. srpnja kada je Trump pozvao ukrajinskog predsjednika da provede istragu protiv demokratskog političkog protivnika Joea Bidena i njegova sina Huntera koji je bio u upravi ukrajinske energetske kompanije Burisma. 


Vindman i Williams bili su nazočni dok se odvijao telefonski razgovor. 


Precizirajući da je slušala, u okviru svojih funkcija, “desetak drugih predsjedničkih telefonskih konverzacija”, Williams je pojasnila da joj je “poziv 25. srpnja bio neuobičajen jer je uključivao razgovor o onome što se činilo kao (američko) političko pitanje”.


Kao i Vindman, ona je već svjedočila pred parlamentarcima iza zatvorenih vrata u listopadu. I ona je telefonski razgovor nazvala “neprimjerenim”.


Trump je osudio istragu kao “lov na vještice”, a Zelenskij je nešto ranije u utorak rekao da je umoran od tog skandala.  


U utorak još trebaju svjedočiti bivši posebni američki izaslanik u Ukrajini Kurt Volker i bivši dužnosnik Vijeća za nacionalnu sigurnost Tim Morrison.


U srijedu se s nestrpljenjem očekuje bivši američki veleposlanik u EU-u Gordon Sondland koji je, po vlastitim riječima, pojasnio Ukrajincima da 400 milijuna dolara vojne pomoći neće biti deblokirano ako ne objave da će doći do istrage o Joeu Bidenu.


Neki od svjedoka rekli su da su “Tri amigosa” – Volker, Sondland i ministar energetike Rick Perry od Trumpa dobili nalog da pridobiju ukrajinskog predsjednika da istraži Bidene.