Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
28. siječnja 2020.
Prekid vatre

Trump ukida sankcije nametnute Turskoj zbog ofenzive u Siriji

Autor:
Objavljeno: 23. listopad 2019. u 19:08 2019-10-23T19:08:47+02:00

Američki predsjednik Donald Trump najavio je u srijedu da će ukinuti sankcije Turskoj pošto je obećala prekid vatre u "sigurnosnoj zoni" na sjeveroistoku Sirije učiniti trajnim. 

Sjedinjene Države nametnule su sankcije trojice turskih ministara i dvama ministarstvima prošli tjedan u odgovoru na tursku ofenzivu.

Turska je u utorak navečer objavila da neće nastaviti vojnu ofenzivu protiv kurdskih snaga na sjeveru Sirije pošto se oni povuku iz pograničnih zona. 

"Pozvao sam ministra financija da ukine sve sankcije nametnute 14. listopada u odgovoru na ofenzivu Turske", rekao je Trump u Bijeloj kući, prenosi agencija France presse. 

Pohvalio je ulogu američkih vojnika kazavši "Obavili smo velik posao za sve njih, i sada se povlačimo. Neka sa sada netko drugi bori na tom pijesku odavna natopljenom krvlju", javlja agencija dpa. 

Turska ofenziva počela je nakon američke najave vojnog povlačenja sa sjeveroistoka Sirije, što su mnogi demokratski, ali i republikanski zastupnici ocijenili kao ostavljanje Kurda, saveznika Washingtona u borbi s IS-om, na cjedilu.

Rusija i Turska dogovorile su se u utorak da će potisnuti kurdske borce, a zatim će zajedno nadzirati uski pojas "sigurne zone" koju Ankara želi uspostaviti na sjeveru Sirije. Ta bi misija trebala potrajati šest dana i udaljiti kurdsku miliciju YPG 30 kilometara od tursko kurdske granice.

YPG je glavna sastavnica Sirijskih demokratskih snaga (SDF) koje su se proteklih godina s američkim vojnicima borile protiv džihadističke skupine Islamske države (IS), no povlačenjem američkih vojnika ostale su bez zapadnog saveznika. 

Za Ankaru YPG je teroristička organizacija zbog veza s Kurdistanskom radničkom strankom (PKK), zabranjenom u Turskoj jer je godinama vodila pobunu na jugoistoku Turske. 

Trump je osim toga najavio da će "manji broj američkih vojnika" ostati u Siriji čuvati "izvore u kojima se eksploatira nafta".

"Zemlje regije moraju preuzeti odgovornost i pomoći Tuskoj i Siriji da osiguraju svoju granicu", rekao je. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze