Stroge mjere u Italiji

Talijanski premijer objavio: Cijela Italija je ‘crvena zona’. Zabranjena su putovanja, osim apsolutno nužnih. Danas 1.598 novozaraženih

P. N.

foto: REUTERS/Manuel Silvestri

foto: REUTERS/Manuel Silvestri

Danas je u Italiji zabilježeno 1.598 novozaraženih koronavirusom. Šef civilne zaštite Angelo Borrelli brojke je predstavio počevši od broja izliječenih. Njih je danas 724. Broj mrtvih - 463. Umirali su uglavnom stariji ljudi. Na koncu - oboljeli: 7,985.



“Cijela Italija bit će zaštićeno područje”. Nema više crvenog, zelenog ili žutog područja. Cijela Italija je crvena zona. Tako je objavio talijanski premijer Giuseppe Conte. Što to zapravo znači?


Svako putovanje od danas je u Italiji zabranjeno, osim ukoliko se vlastima ne dokaže apsolutna nužnost da se putuje. Tako je od danas u cijeloj Italiji. Nogometno prvenstvo, planetarno popularna Serie A, suspendirano je. Tko poznaje ljubav Talijana prema nogometu, jasno mu je da ova vijest najbolje govori da je talijanska vlada situaciju shvatila vrlo ozbiljno. 


– Donijeli smo odluke, jer vremena nemamo. Imamo rastući broj zaraženih, imamo sve više ljudi na intenzivnoj njezi i moramo djelovati. Moramo mijenjati svoje navike i to odmah. Odlučio sam zbog toga naložiti striktne mjere u cijeloj Italiji. To je bilo neizbježno, rekao je premijer Conte. Premijer je pred novinare izišao sam, a ovaj istup ocijenjen je kao najdramatičniji u njegovom mandatu.




Ministar inozemnih poslova Luigi Di Maio, pak, rekao je da iskustva s oblastima koja su ranije proglašena crvenim zonama daju povoda za optimizam. Rezultati u sprječavanju širenja virusa tamo su navodno, ohrabrujući.


– Možemo pobijediti virus, ali trebamo striktna pravila u cijeloj Italiji, rekao je Di Maio.


Danas je u Italiji zabilježeno 1.598 novozaraženih koronavirusom. Šef civilne zaštite Angelo Borrelli brojke je predstavio počevši od broja izliječenih. Njih je danas 724. Broj mrtvih – 463. Umirali su uglavnom stariji ljudi. Na koncu – oboljeli: 7,985.