Kontroverzne izjave

Slovenski ustavni sudac: Hrvatska je snimke o arbitraži dobila od SAD-a, to mi je potvrdio – Arlović

Denis Romac

Ustavni suci Mato Arlović i Miroslav Šeparović / Foto Nenad REBERŠAK

Ustavni suci Mato Arlović i Miroslav Šeparović / Foto Nenad REBERŠAK

Slovenski ustavni sudac tvrdi da je Hrvatska snimke za rušenje arbitraže dobila od SAD-a te da mu je to potvrdio hrvatski ustavni sudac Mato Arlović. To je izmišljotina, kaže Arlović



RIJEKA – Slovenski ustavni sudac Mitja Deisinger rekao je u jučerašnjem intervjuu slovenskom tjedniku Demokracija da je Hrvatska snimke razgovora tadašnjeg slovenskog člana arbitražnog suda Jerneja Sekolca i nekadašnje slovenske arbitražne agentice Simone Drenik dobila od Sjedinjenih Američkih Država, jer je SAD time želio disciplinirati Sloveniju zbog slovenskog kršenja sankcija protiv Rusije, tvrdeći da mu je to ispričao hrvatski ustavni sudac Mate Arlović.


Večera na Bledu


Deisinger, naime, tvrdi da mu je na protokolarnoj večeri na Bledu povodom 25. obljetnice slovenskog Ustavnog suda Arlović ispričao kako je Hrvatska dobila snimke od Amerikanaca, a toj primopredaji snimaka u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova, kako tvrdi Deisinger, prisustvovao i Arlović, pozivajući se upravo na Arlovićeve navodne izjave s Bleda.


»Arlovića su tada pozvali u Ministarstvo vanjskih poslova, došli su i Amerikanci, jer su njihove tajne službe pratile i otkrile taj snimak predavši ga Hrvatskoj sa savjetom da naškodi Sloveniji u arbitražnom sporazumu, budući da Slovenija zaobilazi sankcije EU Rusiji i suprotstavlja se politici SAD-a prema Rusiji. Dakle, da zbog našeg odnosa s Rusijom snimke iskoriste protiv Slovenije«, kazao je Deisinger slovenskom tjedniku bliskom opozicijskoj Slovenskoj demokratskoj stranci Janeza Janše.




Deisinger je na ovu temu rekao još da su Amerikanci tada ocijenili da u trenutku zaoštrene situacije s Ukrajinom i ruske aneksije Krima, kada su uvedene sankcije Rusiji, Slovenija nije smjela istupati onako kako je istupala. Amerikanci su, dodao je, izabrali ovu osjetljivu temu za Sloveniju da je »discipliniraju«.


Mato Arlović, međutim, tvrdi da Deisinger ne govori istinu. Kako nam je rekao, istina je da je bio na Bledu na svečanoj večeri povodom obljetnice slovenskog Ustavnog suda, a istina je i da se razgovaralo o arbitraži. »No govorio sam samo o onome o čemu se u to vrijeme pisalo u našim novinama, a u novinama se tada pisalo i da su Amerikanci dali te snimke Hrvatskoj jer im se nisu svidjeli potezi slovenske strane prema Rusiji«, kazao nam je Arlović oštro negirajući tvrdnje da je on osobno prisustvovao navodnoj primopredaji spornih snimaka u Ministarstvu vanjskih poslova.


Hrvatsko povlačenje


»To je izmišljotina! Ako je to Deisinger rekao, onda je možda nešto krivo razumio. To su gluposti«, negira Arlović tvrdnje svog slovenskog kolege, kako ih prenosi slovenski opozicijski tjednik.


Nakon objavljivanja spornih snimaka u hrvatskim i srpskim medijima Hrvatska je u ljeto prošle godine istupila iz arbitražnog postupka, no arbitražni je sud i nakon hrvatskog istupanja iz arbitraže nastavio rad, zamijenivši kompromitiranog slovenskog arbitra, kao i hrvatskog arbitra koji se ubrzo povukao iz arbitraže, novim arbitrima. Sljedeće godine očekuje se odluka arbitražnog suda, koja bi mogla izazvati novu buru u hrvatsko-slovenskim odnosima, budući da Ljubljana inzistira na nastavku arbitraže, koju Hrvatska ne priznaje.