Pogibija u eksploziji

Sin ubijene malteške novinarke osuđuje ‘kulturu nekažnjivosti’

Hina

Prosvjed nakon ubojstva novinarke / Reuters

Prosvjed nakon ubojstva novinarke / Reuters

»Moja majka ubijena je jer je stala između vladavine prava i onih koji su je željeli prekršiti, poput mnogih snažnih novinara«, napisao je njezin sin Matthew na Facebooku



BRUXELLES Sin ubijene malteške novinarke Daphne Caruane Galizije kritizirao je u utorak maltešku vladu što je dopustila bujanje »kulture nekažnjivosti«, dan nakon što je poginula u eksploziji bombe podmetnute u njezin automobil nedaleko od svojeg doma.


Caruana Galizija (53) bila je blogerica, kolumnistica i žestoka kritičarka malteške vlade.


»Moja majka ubijena je jer je stala između vladavine prava i onih koji su je željeli prekršiti, poput mnogih snažnih novinara«, napisao je njezin sin Matthew na Facebooku.




Njezino izvješćivanje o Panamskim dokumentima, aferi o poreznim oazama u koju su bila upletena dvojica malteških ministara, izazvalo je prijevremene izbore u lipnju prošle godine.


»Nikada neću zaboraviti, trčeći oko tog pakla na polju, pokušavajući smisliti kako da otvorim vrata, da je automobil i dalje trubio«, rekao je.


»Pogledao sam dolje i dijelovi njezinog tijela bili su posvuda oko mene.«


»To nije bilo obično ubojstvo.«


»Mi smo ljudi u ratu protiv države i organiziranog kriminala, koje se više ne može razlučiti.«


EU osuđuje ubojstvo


Matti Maasikas, zamjenik estonskog ministra za europske poslove, čija zemlja predsjeda EU-om, ocijenio je da je to ubojstvo »neprihvatljiv napad na slobodu govora i demokracije.«


»Počinitelji moraju biti privedeni pravdi«, rekao je.


Europska komisija također je osudila ubojstvo malteške novinarke.


»Užasnuti smo činjenicom da je dobro poznata i poštovana novinarka Daphne Caruana Galizia jučer izgubila život u očito ciljanom napadu«, izjavio je glasnogovornik Komisije Margiritis Schinas.


»Pravo novinara da istražuju, postavljaju neugodna pitanja i učinkovito izvješćuju nalazi se u samom srcu naših vrijednosti i mora uvijek biti zajamčeno«, naglasio je.


Dodao je kako Komisija očekuje da taj slučaj dobije pravosudni epilog.


»Nadamo se da će pravda biti zadovoljena iako to neće biti dovoljno da se ispravi ovo zlo.«


Međunarodna federacija novinara i Europska federacija novinara zatražile su u utorak da se provede detaljna istraga o tom ubojstvu.