Greška proizvođača

SKANDAL U NJEMAČKOJ Kupac pronašao simbol svastike na pakiranju vatrometa

P. N.

Reuters

Reuters

Na društvenim je mrežama osvanula fotografija paketića za vatromet, na kojemu je korisnik primijetio navodni nacistički simbol.



Njemački proizvođač pribora za vatromet uvučen je u kontroverzu nakon što je kupac na  Facebooku objavio da je našao nacističku svastiku na pakiranju njihova proizvoda.


Dominik Dicken je objavio fotografiju spomenutog paketa kojeg je kupio povodom proslave Nove godine. U objavio je napisao: “Može li netko u Weco-u objasniti svastiku?”, prenosi Telegraph.


Slike prikazuju kukasti križ i orla. Weco se odmah ispričao za incident i pokrenuo istragu.




“Odmah želimo pojasniti da dizajn na paketu nije bio namjeran. Odbijamo mržnju i diskriminaciju u bilo kojem obliku. Ispričavamo se svima koji su uvrijeđeni zbog simbola.”, stoji u izjavi. Weco nadodaje da je slika vjerojatno nastala kao rezultat “kulturalnog nesporazuma” od strane kineskog proizvođača koji opskrbljuje spomenuto pakiranje.


“U većini Azije, simbol svastike je korišten kao simbol sreće. Sporni simbol nije nacistička svastika, pogotovo zato jer je slika naopaka. U budističkim krugovima, to je simbol sreće i služi kao pozitivna poruka” nadodaju u izjavi koji prenosi Telegraph.


Dicken, koji je objavio post na Facebooku kaže da nigdje nije mogao pronaći hinduistički simbol u takvom izdanju, s orlom. Dicken je također dodao da, “kao njemačka tvrtka, imate posebnu odgovornost za njemačku prošlost”, piše u njegovom odgovoru kompaniji. IWeco proizvodi većinu proizvoda u Njemačkoj, ali sporni paketić je dostavljen od strane kineskog dobavljača. U izjavi, Weco tvrdi da su standardna pakiranja izrađena od sivog, crvenog ili smeđeg papira, bez ikakvih simbola na dnu. 



Tvrtka Weco naglašava da su kontaktirali kineske proizvođače koji također istražuju slučaj. Dicken je napisao i da je slučaj prijavio policiji jer krši odredbe njemačkog zakona o registraciji proizvoda.