U Italiju stigao ruski "car"

Putin stigao u Italiju: primio ga papa Franjo, u utorak stiže u Trst

Denis Romac

Letta će Putinu prirediti svečani doček u središtu Trsta, na Piazza Unità d'Italia. U Putinovoj pratnji bit će kolona od 20 automobila, u kojima će biti raspoređeni ruski agenti zaduženi za njegovu sigurnost



RIM Papa Franjo primio je ruskog predsjednika Vladimira Putina, što je bio njihov prvi susret od Franjina ustoličenja. Želja za mirom u Siriji bila je glavna tema razgovora u Vatikanu te je potcrtana »hitnoća da se zaustavi nasilje« i potreba pronalaska »konkretnih inicijativa za mirno rješenje sukoba«. Sveta Stolica objavila je da je susret trajao oko 35 minuta te da se održao u dvorani papinske knjižnice.


Sam Putin već se triput sastao s poglavarom Katoličke crkve: dvaput s Ivanom Pavlom II. (2000. i 2003. godine) i jednom s njegovim nasljednikom Benediktom (2007. godine).


Ako tome pribrojimo i jedan vatikanski susret tadašnjeg ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva s papom Benediktom 2011. godine, ispravno je zaključiti da su odnosi Rusije i Vatikana u uzlaznoj putanji, što je potvrđeno i najavom uspostave punih diplomatskih odnosa, koje je s papom Benediktom dogovorio Putinov prethodnik Medvedev. Moskva i Vatikan još, naime, nisu razmijenili veleposlanike, nego dvije zemlje predstavljaju samo izaslanici.




Nakon vatikanske audijencije, Putin je u predsjedničkoj palači trebao večerati s talijanskim predsjednikom Giorgijem Napolitanom, a privatno se trebao susresti s Romanom Prodijem, nekadašnjim predsjednikom Europske komisije i sa svojim starim prijateljem, svrgnutim i osuđenim Silvijem Berlusconijem, koji mu sigurno zavidi na njegovoj političkoj dugovječnosti.


Ruski »car«, kako mu tepaju talijanski mediji, u utorak  će sletjeti u tršćansku zračnu luku Ronchi, odakle će se u svojoj blindiranoj limuzini marke Zil – čudovište na kotačima koje navodno može izdržati pogodak topovskom granatom, nuklearni napad slabijeg intenziteta i težinu tenka T-72 –  u pratnji kolone od 20 automobila, u kojima će biti raspoređeni ruski agenti zaduženi za njegovu sigurnost, uputiti u središte Trsta, do Piazze Unità d’Italia, gdje će mu talijanski premijer Enrico Letta prirediti svečani doček. Ondje će se, pod iznimnim mjerama osiguranja – Putin je trenutačno vjerojatno najčuvaniji svjetski državnik, a zbog Putina je Trst, odnosno njegovo središte, danas zatvoren i potpuno blokiran grad, u koji ne prodiru čak ni telekomunikacijski signali – održati i talijansko-ruski razgovori.


Delegacije dviju zemalja, u kojima će biti po desetak ministara sa svake strane, predvodit će predsjednik Putin i premijer Letta. Na dnevnom redu su, a što drugo, nego energetska pitanja: ponajprije plin i plinovod Južni tok što se upravo počinje graditi, a kojim bi plin s ruskih polja, preko nekoliko zemalja jugoistočne Europe, uskoro trebao stići u srce Europe upravo preko Italije.