Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
27. siječnja 2020.
Borba za ženska prava

Policija u Belfastu zaplijenila robote koji su dijelili pilule za pobačaj

Autor:
Objavljeno: 31. svibanj 2018. u 21:25 2018-05-31T21:25:26+02:00

»Trenutak je da i u Sjevernoj Irskoj dođe do promjene«, rekla je Gomperts za Reuters. 'Činjenica da abortus u Sjevernoj Irskoj nije dopušten predstavlja kršenje ljudskih prava'

BELFAST Policija u Belfastu u četvrtak je zaplijenila robote koji su na ulicama toga grada u organizaciji dviju grupa za ljudska prava dijelili pilule za pobačaj, u nastojanju da podignu svijest o legalnom pravu žena na prekid trudnoće.

U Sjevernoj Irskoj sve je veći pritisak na institucije od kojih se očekuje da liberaliziraju vrlo stroga pravila o pobačaju.

Grupe Rosa i Women on Waves upotrijebile su dva robota koji su prolaznicama ispred zgrade gradskog suda dijelili pilule za pobačaj, u sklopu kampanje čiji je cilj reforma zdravstva nakon što je susjedna Irska prošli tjedan uspjela liberalizirati svoj zakon.

Utemeljiteljica grupe Women on Waves Rebecca Gomperts izjavila je da je policija s ceste uklonila i zaplijenila robote kojima je upravljano iz Nizozemske, da bi se pokazalo kako se pilule mogu dati ženama u Sjevernoj Irskoj a da se ne prekrši zakon.

»Trenutak je da i u Sjevernoj Irskoj dođe do promjene«, rekla je Gomperts za Reuters. »Činjenica da abortus u Sjevernoj Irskoj nije dopušten predstavlja kršenje ljudskih prava.«

Policija u Belfastu potvrdila je da je zaplijenila robote te da je u tijeku istraga o incidentu kako bi se ustanovilo je li prekršen neki zakon.

Gomperts je kazala da su pilule uzele i progutale tri žene, no da nije poznato jesu li trudne.

U Sjevernoj Irskoj pobačaj se dopušta jedino u slučaju kada je trudnica u životnoj opasnosti ili postoji objektivna opasnost da njezino mentalno ili fizičko zdravlje bude dugoročno ugroženo. Nije dopušten u slučaju silovanja, incesta ni u slučaju fatalne abnormalnosti fetusa.

Kazna za obavljanje ili podvrgavanje ilegalnom pobačaju je doživotni zatvor.

Pritisak na institucije od kojih se očekuje liberalizacija zakona pojačan je nakon što je irska vlada u utorak, četiri dana nakon održanog referenduma o pobačaju, najavila da će i prije ljetne parlamentarne stranke predstaviti prijedlog zakona koji će ženama omogućiti pravo na prekid trudnoće.

Protestanti i katolici u Sjevernoj Irskoj manje su društveno konzervativni nego drugdje u Irskoj ili u Velikoj Britaniji.

Sjevernoirski parlament ima pravo uskladiti zakon o pobačaju s ostalim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva, ali je protiv toga glasao u veljači 2016. Parlament nije zasijedao otkad se vlada raspala u siječnju 2017.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze