Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
26. veljače 2020.
Katolici i protestanti

PAD BROJA VJERNIKA: Pogledajte koliko novca Njemačka daje svojim Crkvama

foto: REUTERS
foto: REUTERS
Autor:
Objavljeno: 5. lipanj 2018. u 14:04 2018-06-05T14:04:36+02:00

Humanistička unija je izračunala da su samo od osnivanja SR Njemačke 1949. savezne pokrajine, s izuzetkom gradova-pokrajina Hamburga i Bremena koje su istupile iz ovog sustava, na ime ovog zakona iz 19. stoljeća crkvi uplatile preko 17 milijardi eura.

BERLIN - Njemačke kršćanske crkve primile su u prošloj godini, neovisno od prihoda od crkvenih poreza, državna sredstava u visini od 538 milijuna eura, što je povijesno rekordna svota usprkos drastičnom padu broja kršćanskih vjernika, piše dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) u utorak.

„Dvije njemačke kršćanske crkve, katolička i protestantska, dobile su u 2016. od njemačkih saveznih pokrajina ukupno 538 milijuna eura što je 14 milijuna eura više nego 2016.“, piše FAZ pozivajući se na podatke, prema crkvama kritički nastrojene udruge Humanistička unija.

Pritom se radi samo o prihodima koje crkva dobiva od saveznih pokrajina na temelju ugovora iz 19. stoljeća koji je nastao nakon što je država oduzela zemlju od crkve te se istodobno obvezala na isplaćivanje odštete što je zadržano do danas.

Humanistička unija je izračunala da su samo od osnivanja SR Njemačke 1949. savezne pokrajine, s izuzetkom gradova-pokrajina Hamburga i Bremena koje su istupile iz ovog sustava, na ime ovog zakona iz 19. stoljeća crkvi uplatile preko 17 milijardi eura.

Treba napomenuti da se radi o dodatnim sredstvima jer se crkva u Njemačkoj većinom financira iz crkvenog poreza koji uplaćuje svaki porezno sposobni vjernik tj. građanin koji je registriran kao član jedne od dviju kršćanskih vjerskih zajednica.

Godine 2016. Njemačka katolička crkva je od poreza primila 6,15, a Protestantska crkva Njemačke 5,45 milijardi eura.

Crkva još iz proračuna dobiva nepoznatu svotu za socijalne usluge koje vrše crkvene ustanove poput bolnica, vrtića i socijalnih savjetovališta.

U posljednje vrijeme se razvila rasprava u javnosti posebice o načinu financiranja crkvenih ustanova koje se financiraju novcem poreznih obveznika u kojima istodobno vrijede isključivo pravila crkve.

Tako je 2016. izbio skandal nakon što je jedan liječnik jedne bolnice u vlasništvu Katoličke crkve dobio otkaz nakon što se razveo i ponovno vjenčao.

S 1,2 milijuna uposlenih, crkva je, poslije države, najveći poslodavac u Njemačkoj.

Broj vjernika kršćanskih crkava u Njemačkoj u stalnom je padu. Prema podacima Statističkog ureda Njemačke, još 1990. 72,3 posto građana Njemačke pripadalo je jednoj od dviju kršćanskih zajednica dok je taj broj u 2015. pao na 56 posto.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.